Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton puoluesihteeri sanoo olevansa todella kiitollinen ja ylpeä siitä, miten kaikki puolueen 1185 ehdokasta ovat tehneet vaalityötä. Koikkalaisen mukaan vasemmistoliittoa pidetään sote-asioissa luotettavana osaajana.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen on aluevaalien jälkeen tyytyväinen mies. Hän kertoo asettaneensa puolueelle tavoitteeksi sata paikkaa hyvinvointialueiden valtuustoihin, ja vasemmistoliiton lopullinen vaalitulos oli juuri tavoitteessa: Tasan 8 prosentin kannatus ja tasan 100 aluevaltuutettua.

– Nyt kun meillä on tavoitteemme mukaiset 100 valtuutettua, tulevat he tekemään vasemmistolaista politiikkaa uusilla hyvinvointialueilla, Koikkalainen kommentoi KU:lle.

– Seuraavaksi on tärkeää, että valitut valtuutettumme jatkavat näiden samojen teemojen puolesta ja tekevät politiikkaamme näkyväksi. Että heidän tekemänsä työ loisi pohjaa tulevaisuudelle.

”Me olimme soten asiakysymyksissä jopa etumatkalla muihin nähden”

Kampanja onnistui paikallistasolla ja valtakunnallisesti

Mikko Koikkalaisen mukaan on vielä liian aikaista tehdä kattavaa arviota vasemmistoliiton vaalikampanjasta, vaan sen aika koittaa myöhemmin. Hän sanoo kuitenkin olevansa erittäin tyytyväinen puolueen aluevaaliehdokkaisiin.

– Olen todella kiitollinen ja ylpeä siitä, miten kaikki meidän 1185 ehdokastamme ovat tehneet vaalityötä, Koikkalainen hehkuttaa ja sanoo olevansa iloinen myös siitä, millainen kampanja vasemmistoliitolla lopulta oli, kun olosuhteet eivät olleet helppoja.

ILMOITUS

– Olennaista tässä vaiheessa on todeta, että vasemmistoliitto teki paikallisesti hyvää kampanjointia, ja paikalliset kampanjat saatiin hyvin yhdistettyä puolueen valtakunnalliseen kampanjaan ja teemoihin.

Kampanjan onnistumisen kannalta puoluesihteeri Koikkalainen pitää tärkeänä sitä, että vasemmistoliittoa pidetään sote-asioissa luotettavana osaajana.

– Me olimme soten asiakysymyksissä jopa etumatkalla muihin nähden, Koikkalainen sanoo.

– Panostimme jo Sipilän hallituksen aikana soteen, ja silloisen hallituksen sote-mallin ongelmiin todella paljon. Perehdyimme siihen malliin ja katsoimme, mitkä ovat meidän näkemyksemme ja vaihtoehtomme, ja miten saataisiin soten ongelmia ratkaistua.

Mikko Koikkalainen painottaa myös vasemmistoliiton kampanjan rakentavuutta. Hänen mukaansa aluevaaleissa ei ollut vastustavaa ”ei-linjaa”.

–Meiltä löytyi ratkaisuja, jotka auttoivat selkeästi tähän kampanjaan lähdettäessä.

”Vaikutimme politiikkaan jo ennen vaaleja”

Puolueen valtakunnallista kampanjaa Koikkalainen pitää vaaleihin sopivana ja puolueen tavoitteiden mukaisena.

– Me toimme selkeästi esiin henkilöstöön liittyviä kysymyksiä. Sote-alan henkilöstön palkkauksen, alan vetovoiman, henkilöstöresurssien riittävyyden. Tätä eivät uskaltaneet muut puolueet tehdä, Koikkalainen toteaa.

– Sote-alan henkilöstöstä käytiinkin ihan kampanjan loppuviikkoina yleistä, julkista keskustelua. Jos verrataan muiden puolueiden päävaaliteemoihin, niin meidän kärkemme nousi kuitenkin yleiseksi teemaksi, johon kaikkien puolueiden oli pakko ottaa kantaa. Tässä mielessä me vaikutimme politiikkaan kokoamme enemmän jo ennen vaaleja.

Mikko Koikkalainen arvioi, että vasemmistoliiton ehdokasasettelu aluevaaleissa onnistui kesäkuun 2021 kuntavaaleja paremmin.

– Näitä on vaikea suoraan verrata, mutta minusta se onnistui paremmin. Se oli monipuolinen ja muihin puolueisiin verrattuna hyvä.

Puoluetoimistolla aletaan aluevaalien jälkeen kääntämään katseita jo kohti vuoden 2023 eduskuntavaaleja. Mikko Koikkalainen pohtii, että eduskuntavaaleissa kannattaa jatkaa ”samalla hyvällä peruslinjalla”.

– Pitää katsoa, mitkä ne teemat silloin tulevat olemaan. Vaikka sote-uudistus on nyt tehty, ei seuraavalla eduskunnalla asia ole alta pois. Nyt kun uutta sotea aletaan toimeenpanemaan, niin ihmiset näkevät, mitkä sen vaikutukset ovat, Koikkalainen avaa.

– Myös soten rahoituksessa eduskunnan rooli tulee voimakkaammaksi. Siinä meidän kannattaa jatkaa linjalla, jossa puolustamme julkisia peruspalveluita.