Lehtikuva/Roni Rekomaa

Aluevaalit olivat ja menivät, ja niiden tuloksia on analysoitu ahkerasti niin journalistisessa kuin sosiaalisessa mediassa.

Muut hallituspuolueet menestyivät aluevaaleissa kohtalaisen hyvin, mutta vihreille tulos oli karmea. Vasemmistoliitto jätti vihreät taakseen sekä prosenttiosuudellaan että aluevaltuutettujen määrässä mitattuna.

Vaalitappio oli vihreille jo toinen putkeen. Myös kesäkuun 2021 kuntavaaleissa vihreille tuli käkättimeen, kun puolue menetti kannatustaan 1,9 prosenttiyksikköä. Valtuustopaikkoja vihreät menetti 101. Vahvimmalla kannatusalueellaan Helsingissä vihreiltä katosi peräti 4,3 prosenttiyksikköä.

Vihreissä käydäänkin nyt aivan oikeutetusti perusteellista keskustelua puolueen linjasta ja asemoitumisesta suomalaisessa politiikassa.

Minkä sortin liberaaleja?

Konservatiivi-liberaali -akselilla vihreät on tukevasti liberaalissa nurkassa, mutta oikeisto-vasemmisto -jakolinjalla on hajontaa.

ILMOITUS

Puolueessa vaikuttaa sekä vasemmistoon kallellaan olevia punavihreitä, mutta myös varapuheenjohtaja Atte Harjanteen kaltaisia markkinaoikeistolaisia. Perinteisesti vihreät on kuitannut kysymyksen toteamalla, että puolue ”ei ole oikealla eikä vasemmalla, vaan edellä”, mutta nyt vihreillä on asemoitumisen paikka.

Jos vihreiden entistä puheenjohtajaa, konkaripoliitikko Osmo Soininvaaraa on uskominen, on vihreiden julkikuva lipsunut liikaa vasemmalle. Soininvaara kirjoitti verkkosivuillaan, että vihreät ovat ajautuneet imagoltaan liian vasemmistolaisiksi. Soininvaara arvioi, että tällä hetkellä vihreät keskittyvät liikaa kamppailemaan vasemmistoliiton kanssa samasta kannatuksesta vaaliteemoilla, jotka ovat vasemmistolaisia ”tunteen tasolla”.

– Mikään ei ilahduta kokoomusta niin paljon kuin se, että Vihreät keskittyvät taistelemaan samoista äänestäjistä Vasemmistoliiton kanssa ja antavat suosiolla koulutetut kaupunkilaiset kokoomukselle, Soininvaara tykittää.

Light-vasemmisto ei pärjää

Soininvaaran arvio on oikeilla jäljillä. Vihreät ei voi menestyä pitkällä aikavälillä olemalla light-versio vasemmistoliitosta.

Äänestäjät ovat fiksuja, ja vasemmistoon kallellaan olevat valitsevat mieluummin puolueen, joka on rehellisesti ja avoimesti vasemmistolainen. Vihreät hävisivät Helsingissä vuoden 2021 kuntavaaleissa ja menettivät kannatustaan perinteisille vasemmistopuolueille: SDP:lle ja vasemmistoliitolle. Samalla liberaalit oikeistolaiset valitsevat paremman puutteessa kokoomuksen, kun vihreät vaikuttaa liian vasemmistolaiselta.

Vasemmistoliitto on ehta vasemmistopuolue, mutta vihreät ei. Sen sanoi suoraan vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Harjanne KU:lle syksyllä antamassaan haastattelussa.

Helsinkiläinen Harjanne itse sijoittuu arvokartalla oikeistoliberaaliin nurkkaan. Muut vihreät todennäköisesti seuraavat perässä, jos haluavat pärjätä kilpailussa kokoomuksen kanssa suurissa kaupungeissa.

Osmo Soininvaara varoittaa, että nykyisellä linjallaan vihreät on ”luisumassa takaisin pienpuolueeksi”. Korjaamalla kurssiaan pari piirua oikealle vihreät voi estää luisunsa.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.