Emma Grönqvist

Päätös on looginen seuraus aiemmista Palmiaan kohdistuneista päätöksistä.

Helsingin kaupunki ilmoittaa, että se aloittaa selvityksen Palmia Oy:n omistuksesta luopumisesta. Kaupungin konsernijaosto päätti asiasta maanantaina.

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) arvioi, että päätös on looginen seuraus aiemmista Palmiaan kohdistuneista päätöksistä.

Arhinmäki muistuttaa siitä, että yhtiöittämisestä, ulkoistamisesta ja yksityistämisestä tavataan käydä kovaa poliittista vääntöä, koska ne ovat syvän ideologisia kysymyksiä.

”Olemme kritisoineet levittäytymistä”.

– Oikeisto uskoo yhtiöittämisen ja yksityistämisen olevan tie onneen. Vasemmiston näkökulmasta yhtiöittäminen taas johtaa usein demokratian vähenemiseen ja pitkässä juoksussa työntekijöiden aseman sekä palveluiden heikentymiseen, hän kirjoitti tiistaina facebookissa.

Helsingin kaupungin omistama Palmia on valitettava esimerkki siitä, mihin oikeiston usko yhtiöittämisen autuaaksi tekevä vaikutus johtaa.

ILMOITUS

Tiukasti vastaan

Arhinmäki totesi konsernijaoston päätöksen olleen nyt yksimielinen, koska paljon vaihtoehtoja ei enää ollut.

Hän muistutti, että aikanaan kokoomus halusi tehdä liikelaitoksen kaupungin toiminnoista, jotka aiemmin tehtiin osana muun muassa päiväkoti- ja kouluyhteisöä.

– Olin silloin opetuslautakunnan jäsen ja vastustin liikelaitosta tiukasti. Perustelin kantaani sillä, että keittäjät, siivoojat, vahtimestarit… ovat osa yhteisöä, ei erillisiä ulkoisia palveluja. Lisäksi näin liikelaitoistamisen askeleena kohti yhtiöittämistä, hän kirjoittaa.

Valtuusto hyväksyi Palmian yhtiöittämisen syksyllä 2014 äänin 43-41. Kokoomus, vihreät ja RKP äänestivät puolesta kun taas vasemmistoliitto, SDP, perussuomalaiset ja muutama vihreä vastaan.

Uusi ostaja etsinnässä

Takana on nyt hävityt kilpailuttamiset Helsingissä. Niiden vuoksi Palmia on ja yhtiöittämisen jälkeen pyrkinyt selviämään levittäytymällä muihin kuntiin ja tekemällä yritysostoja.

– Olemme kritisoineet tätä levittäytymistä, koska meidän mielestämme Helsingin yhtiön tehtävä on tuottaa palveluja kaupunkilaisille, ei toimia yrityksenä muiden yritysten joukossa, Arhinmäki kirjoittaa.

– Yhtiöittäminen ja sitä seurannut strategia levittäytyä muihin kuntiin on tullut nyt tiensä päähän. Palmian tilanne on sellainen, että se ei enää pysty toimimaan omillaan ja sille pitää hakea suurempi omistaja.

Hän toteaa, että työntekijöiden työpaikat ja työehdot on toistaiseksi turvattu, ja Palmian sopimuksen jatkuvat normaaleina.

– Jossain vaiheessa on kuitenkin edessä uusi omistaja ja mahdollisesti uudet heikommat työehdot työntekijöille sekä heikommat palvelut helsinkiläisille, hän ennustaa.

Vartiaisella vahva usko

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) uskoo Palmian tulevaisuuteen.

– Uskon vahvasti, että markkinoilla on kiinnostusta yhtiön rakentamalle palvelutoiminnan ja asiakkuuksien kokonaisuudelle. Palmialla on laaja ja monipuolinen palveluverkosto sekä osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa kaikilla yhtiön eri toimialoilla, hän sanoo kaupungin maanantaina julkaisemassa tiedotteessa.

– Lisäksi liiketoimintansa näkökulmasta Palmia on tilanteessa, jossa se voi hyötyä toisenlaisesta omistajasta seuraavien kehitysaskeleiden ottamiseksi.

Hän toteaa yhtiön tilanteen olleen taloudellisesti haastava.

– Toiminta ei ole ollut kannattavaa ja viime vuoden tuloksen odotetaan olevan tappiollinen. Palmialle pyritään etsimään omistaja, joka kykenee kääntämään yhtiön kannattavaksi,Vartiainen sanoo.

Palmian mahdollinen myynti kaavaillaan toteutettavaksi vuoden 2022 loppuun mennessä. Kaupunki päättää Palmian mahdollisesta myynnistä vasta myyntiselvityksen valmistumisen ja ostotarjousten saamisen jälkeen.