IPS/Oscar Navarrete

Kiina avasi tammikuun alussa uudelleen Nicaraguan suurlähetystönsä maan pääkaupungissa Managuassa. Vuodesta 1990 suljettuna ollut lähetystö avattiin vajaa kuukausi sen jälkeen, kun Nicaragua katkaisi suhteensa Taiwaniin.

Kiina ja Nicaragua palauttivat virallisesti diplomaattiset suhteensa joulukuussa. Allekirjoitustilaisuus järjestettiin Kiinan Tianjinissa, ja allekirjoittajina olivat Kiinan varaulkoministeri Ma Zhaoxu ja Nicaraguan presidentti Daniel Ortegan kansainvälisen kaupan ja sijoitusten neuvonantaja Laureano Ortega Murillo, joka sattuu olemaan myös presidentin oma poika. Yhteisessä julkilausumassa Nicaragua tunnusti Taiwanin kuuluvan Kiinalle.

Pian suhteiden palauttamisen jälkeen osana rokotediplomatiaansa Kiina lahjoitti Nicaragualle 200 000 annosta Sinopharm-koronarokotetta ja lupasi vielä 800 000 annosta lisää. Rokotteita saatteli maahan arvovaltainen delegaatio, jota johti presidentin poika. Kiitospuheessaan Nicaraguan ulkoministeri Denis Moncada totesi, että maat ovat ideologisesti hengenheimolaisia.

Alkujaan Kiina ja Nicaragua solmivat diplomaattiset suhteet vuonna 1985, jolloin Daniel Ortega oli ensimmäistä kertaa presidenttinä. Kun Violeta Chamorro voitti seuraavat presidentinvaalit 1990, hän puolestaan tunnusti Taiwanin. Se tunnustus päti aina Ortegan viime syksynä alkaneeseen neljänteen presidenttikauteen.

Englanninkielinen versio