Pinja Nikki

Funda Demiri sai taas paljon ääniä.

Nuori vantaalainen kaupunginvaltuutettu Funda Demiri kiilasi kansanedustajien perään vasemmistoliiton listalla Vantaa ja Keravan hyvinvointialueella sunnuntain sote-vaaleissa.

23-vuotias Demiri sai 657 ääntä.

– Pakko myöntää, että nyt tulos oli huikea, Demiri sanoo.

”Jotta on palveluita, pitää olla työlle tekijöitä”.

– En osannut odottaa sitä, koska nyt ei ollut samalla lailla rahaa eikä aikaa käytettävissä kuin kuntavaalissa.

Kesäkuun kuntavaaleissa äänisaalis oli 557.

ILMOITUS

Ääniä hoitajilta

Demiri on koulutukseltaan lähihoitaja.

– Uskon, että nuoret hoitoalan ammattilaiset äänestivät paljolti minua, mutta ihmiset laidasta laitaan ovat laittaneet viestiä, että äänestivät minua, hän sanoo.

– Vanhemmalta väeltäkin on tullut palautetta, että halusivat antaa äänensä nuorelle ehdokkaalle.

Demiri uskoo hänelle olevan hyötyä aluevaltuuston jäsenenä siitä, että hän on hoiva-alan ammattilainen.

– On tärkeää, että siellä on myös alan osaajia, jotka tietävät, mitä kentällä tapahtuu, kun tekevät sitä duunia, jota aluevaltuuston päätökset koskevat, hän sanoo.

– Tiedämme esimerkiksi sen, mitä käytännössä tarkoittaa, kun sosiaali- ja terveydenhuoltoon alibudjetoidaan.

Demiri tekee päihdetyötä Vantaan kaupungilla.

– Siitä ei puhuttu paljon vaalien alla, mutta se yhdessä mielenterveysasioiden kanssa oli yksi minun vaaliteemoistani, hän sanoo.

– Päihdepalveluihin pitää päästä nopeasti matalalla kynnyksellä. Lisäksi päihdeongelmaisten tulee myös päästä mielenterveyspalvelujen piiriin ilman ehtoja.

Muutakin mielessä kuin politiikka

Demiri keskittyy nyt saamiinsa luottamustehtäviin.

– Moni on kysynyt, mihin tähtään. Olen sanonut, että koska olen tullut valituksi kaupunginvaltuutetuksi, haluan keskittyä valtuutetun hommiin. Sama koskee aluevaltuustoa, hän sanoo.

– Voihan olla, että innostun jo tulevista eduskuntavaaleista, mutta näin nuorena on paljon muutakin mielessä kuten opiskelu. Toivon pääseväni opiskelemaan sosionomiksi ja sen jälkeen ehkä hakeutumaan lastensuojelun tehtäviin.

Politiikasta innostuttuaan Demiri päätyi pian valitsemaan vasemmistoliiton puolueekseen. Hänestä juuri se pyrkii ajamaan tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikilla tasoilla.

– Vasemmisto ymmärtää, että ihmiset tulevat erilaisista elämäntilanteista. Se pyrkii tarjoamaan jokaiselle ihmiselle mahdollisuuden edetä elämässä ja elää hyvää elämää. On tärkeää, että se mahdollisuus on kaikilla, ei vain harvoilla.

Palveluilla pitää olla tekijät

Demiri toivoo, että hyvinvointialueiden myötä sosiaali- terveys- ja pelastustoimen alibudjetoinnista päästään.

– Nyt pitää panostaa julkisiin palveluihin ja siihen, että ihmiset pääsevät hoitoon ja saavat apua silloin, kun tarvitsevat sitä. Tästä pitäisi aloittaa, hän sanoo.

– Sitten pitää keskittyä hoitajien työoloihin ja palkkaukseen. Jotta on palveluita, pitää olla työlle tekijöitä. Muuten emme voi taata sote-palveluita.

Kun kysyy, miten hoitajat saadaan pysymään alalla, Demiri mainitsee ensimmäisenä paremman palkan.

– Se on tärkeä vetovoimatekijä. Mutta palkka ei yksi riitä. Myös työoloihin pitää panostaa niin, että hoitajat pääsevät tekemään työnsä hyvin.