Antti Yrjönen

Vasemmistoliitto kasvatti kannatustaan kuntavaaleista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on erittäin tyytyväinen vasemmistoliiton sote-vaalien tulokseen. Puolue sai vaaleissa tasan kahdeksan prosentin kannatuksen ja tasan 100 valtuutettua, kun kuntavaaleissa puolue jäi 7,2 prosenttiin. Sote-vaalituloksesta on siivottu pois Helsinki, joka ei ollut mukana vaaleissa.

– Meillä oli tavoitteena kasvattaa kannatusta, siihen pääsimme selvästi. Kannatuksemme nousu on aika lähellä kokoomuksen ja demareiden nousua, Andersson sanoi KU:lle vasemmiston vaalivalvojaisissa.

Andersson uskoi, että vaalien teemat suosivat vasemmistoliittoa.

”Vaaleissa oli kyse sosiaali- ja terveyspalveluista. Meihin luotetaan niissä.”

– Vaaleissa oli kyse sosiaali- ja terveyspalveluista. Meihin luotetaan niissä. Vaaleissa puhuttiin paljon sote-työntekijöiden asemasta. Se on aihepiiri, jossa meillä on uskottavuutta, Andersson linjasi.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto oli myös ainoa puolue, joka nosti palveluiden yksityistämiseen liittyvät epäkohdat esiin.

ILMOITUS

– Itse uskon siihen, että se on teema, joka resonoi suomalaisissa.

Kunnon analyysi vaaditaan

Vaalien ykköseksi nousi kokoomus, joka sai ainoana puolueena yli 20 prosenttia äänistä. SDP oli toiseksi suurin 19,4 prosentin tuloksella. Keskusta vain hieman vähemmän ääniä ja oli vaalien kolmas. Tulos sai jotkut analysoimaan, että vaalit olivat paluu kolmen suuren puolueen aikaan.

– Tulosta pitää analysoida tarkemmin. Sari Essayah (kd) sanoi Ylen vaalivalvojaisissa, että tämän kaltaisissa vaaleissa matematiikka suosii näitä suuria. Tulos pitää perata paremmin. Mutta onhan tämä keskustalle erittäin hyvä vaalitulos, Andersson tiivisti.

Vihreille vaalit olivat paha pettymys. Puolue sai vain hieman yli seitsemän prosenttia äänistä ja jäi vasemmistoliiton taakse. Anderssonin mukaan se saattaa vaikuttaa hallitusyhteistyöhön.

– Tulos voi ehkä lisätä painetta ilmastoneuvotteluihin. Noin muuten, niin toivoin jo kuntavaalien jälkeen, että kuntavaalitulos olisi rauhoittanut keskustaa hallituksessa. Tämähän osoittaa, että hallitusyhteistyö ei ole heille este tehdä hyviä tuloksia vaaleissa ja kasvattaa kannatusta.