IPS/Busani Bafana

Tuberkuloositutkimuksella on muhkea rahoitusvaje

– Tuberkuloosi ei ole lahjoittajien ja sijoittajien lempilapsi. Meillä ei ole omaa Bill Gatesia, joka tukisi tämän taudin tutkimusta. Tuberkuloosi on silti vakava tauti, jonka aiheuttamat kuolemat ovat kasvussa ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen, Lucica Ditiu toteaa.

Lucica Ditiu on kansainvälisen tuberkuloosin vastaisen yhteistyöjärjestön Stop TB Partnershipin toimitusjohtaja. Järjestö varoittaa, että tuberkuloosin tukahduttamisyritykset ovat turhia ilman globaalia yhteistyötä.

Tällä hetkellä tuberkuloosi tappaa noin 4 000 ihmistä päivittäin, valtaosan kehitysmaissa. Siksi tauti ei herätä rikkaissa teollisuusmaissa lähimainkaan samaa huolta kuin hiv tai koronan muunnokset.

Valtava rahoitusvaje

Ditiun mukaan tuberkuloositutkimuksen rahoitus on aina ollut riittämätöntä, varsinkin jos sitä vertaa hiv-tutkimuksen saamaan. Rahoitus on lisäksi polkenut paikoillaan vuodesta 2018.

– Saamme globaalisti vain 30 prosenttia tarvittavasta rahoituksesta. Joissain maissa, etenkin Afrikassa on onnistuttu hyvin suojaamaan tuberkuloosilta vain hiv-potilaita, sillä hivin hoitoon on resursseja, Ditiu sanoo.

ILMOITUS

Vuonna 2020 tuberkuloositutkimusta rahoitettiin yhteensä 915 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Se on alle puolet vuonna 2018 YK:n korkean tason kokouksessa sovitusta 2 miljardista dollarista. Sittemmin moni maa on vielä siirtänyt tubirahojaan koronan hoitoon.

Korona näytti yhteisponnistusten voiman

Koronan käynnistämä tutkimusrahoituksen tsunami korostaa sekä tuberkuloosin syrjäytymistä että yhteisponnistuksen voimaa. Koronaa tutkittiin ja rokotteita kehitettiin pandemian ensimmäisen yhdentoista kuukauden aikana yli sadalla miljardilla dollarilla, ja nyt maailmalla on useita rokotteita.

Sata vuotta vanhalle calmette-rokotukselle tuberkuloosia vastaan sitä vastoin ei ole korvaajaa.

– Covid-19 -rahoituksen mobilisointi osoittaa meille, miten tehokasta koordinoitu toiminta tautia vastaan voi olla. Tässähän se draama piilee – meillä on satavuotias rokote, joka ei ole neljäänkymmeneen vuoteen toiminut kunnolla kuin vastasyntyneille lapsille, mutta emme ole tehneet asialle mitään, Ditiu kommentoi.

– Rokotteen kehittäminen on hidasta, mutta covidin ansiosta tajusimme, että on mahdollista kehittää rokotteita paljon nopeamminkin. Toivon, että voimme hyödyntää koronan antamaa oppia tuberkuloosirokotteen luomisessa.

Ditiu sanoo, että kehittelyssä on useampiakin mahdollisia rokotteita rahoitusvajeesta huolimatta. Valmista on odotettavissa ehkä vuonna 2027.

Rikkaiden pitäisi ryhdistäytyä

Kaikki eivät ole yhtä toiveikkaita.

– Raha pohjimmiltaan mahdollisti kymmenien covid-19 rokotteiden kehittämisen alle vuodessa. Rahavyöry tulisi kohdistaa samalla innolla tuberkuloosirokotteiden kehittämiseen, mutta eipä sellaisesta ole merkkejä, Austin Aurinze Obiefuna toteaa. Hän on Stop TB Partnershipin hallintoneuvoston tuleva jäsen.

Järjestön mukaan edistystä taistelussa tuberkuloosia vastaan voidaan saavuttaa vasta, kun rahoituksen koko vastaa taudin uhkaa. Tällä hetkellä tutkimus- ja kehitysrahoissa on miljardien vaje.

Tuberkuloosin lisääntyminen yhdessä koronan aiheuttamien häiriöiden kanssa tekee tutkimustyöstä entistäkin kiireellisempää. Arviolta 5,8 miljoonaa ihmistä sai hoitoa tuberkuloosiin vuonna 2020. Se on 21 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, mutta vähennys ei johdu sairastuneiden määrän vähentymisestä, vaan vain hoitoon päässeiden määrän vähentymisestä. Maailmanlaajuisesti yli neljä miljoonaa ihmistä sairastaa tuberkuloosia saamatta hoitoa, ja heistä noin puolet todennäköisesti kuolee tautiin.

– Rikkaiden maiden pitää ryhdistäytyä ja lisätä rahaa globaalin terveyseriarvoisuuden korjaamiseen. Covid-19 paljasti tämän eriarvoisuuden ja teki entistä useammat ihmiset tietoisiksi tutkimus- ja kehitysrahoituksen tärkeydestä. Nyt tarvitaan investointeja, jotka ovat riittävän kunnianhimoisia päihittämään tuberkuloosin lopullisesti, ajatuspaja TAGin toimitusjohtaja Mark Harrington vaatii.

Englanninkielinen versio