Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliitto on jäänyt hyvin yksin puolustamaan maakuntaveroa. Eduskuntapuolueista vain vihreät tukee vasemmistoliiton lisäksi enää veroa.

SDP ja keskusta ovat muuttaneet näkemyksiään kriittisemmiksi. Demareilla kyse lienee gallupkärki kokoomuksen pelosta. Keskusta perustelee maakuntaveron vastustamista sillä, että sote-vaalien jälkeen perustettavilla hyvinvointialueilla on liian vähän tehtäviä. Niitä lisää, sitten puhutaan verosta, kuuluu kepun viesti.

Oikeasti keskusta vastustaa veroa, koska sen omat vahvat alueet olisivat maakuntaveron myötä heikommassa asemassa. Alueiden eriarvoisuus kasvaisi, jos väestöpohjaltaan isommat ja terveemmät alueet saisivat verottaa.

Maakuntavero ei todellakaan ratkaisisi kaikkia ongelmia, mutta ilman sitä hyvinvointialueet jäävät täysin valtion rahoituksen varaan. Se on demokraattisesti kyseenalaista, koska alueet ovat täysin valtiovarainministeriön talutusnuorassa. Lisäksi vero olisi tarpeellinen muistakin syistä.

Tähän kiinnitettiin huomiota myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkijoiden tekemässä selvityksessä. Mielenkiintoinen havainto oli muun muassa se, että verotusoikeuden puuttuminen lisää alueiden kannusteita käyttää kaikki saamansa rahoitus ja itse asiassa pyrkiä saamaan sitä lisää.

ILMOITUS

Tutkijat myös toteavat, että verotusoikeuden puuttuminen voi heikentää alueiden halua ennaltaehkäistä sairauksia. Rahaa kun saa sairastavuuden pohjalta.

Juuri sairauksien ennaltaehkäisyssä poliitikot Li Anderssonista lähtien näkevät mahdollisuuden palveluiden parantamiseen. Jos sairaus hoidetaan ajoissa, ei ihmistä tarvitse hoitaa erikoissairaanhoidossa, kuten tällä hetkellä usein käy.

Kokoomus on tässäkin asiassa omassa luokassaan. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että puolue vastustaa veroa, koska se kiristäisi verotusta. VATT:n tutkijoiden mukaan veronkorotushuolet ovat liioiteltuja tai jopa perusteettomia.

Tämä ei ole Orpon mielipidettä muuttanut. Mutta niin hän uskoo edelleen myös veronkevennysten dynaamisiin vaikutuksiin, vaikka nekin on kumottu aikoja sitten.

Kirjoittaja on KU:n päätoimittaja