Lehtikuva/Emmi Korhonen

Torstaina julkistetut uudet vuokratilastot kertovat käänteestä Suomen vuokra-asuntomarkkinoilla. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteiset vuokrat nousivat vuoden 2021 loka-joulukuussa pääkaupunkiseudulla 0,6 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia vuodessa. Mikkelissä ja Jyväskylässä ne laskivat aavistuksen.

Vuokra-asuntoja välittävä Vuokraturva julisti jo vuosi sitten Suomea vuosikymmenet vaivanneen vuokra-asuntopulan päättyneeksi. Nyt yhtiön mukaan vuokralaisilla on enemmän vaihtoehtoja ja parempi neuvotteluasema kuin vuosikymmeniin. Muutama vuosi sitten vuokralaiseksi sai valita ”parhaat päältä”, nyt asuntoa joutuu markkinoimaan.

Pitkittynyt koronapandemia on iskenyt vuokra-asuntojen kysyntään monessa kaupungissa, mutta vuokra-asuntojen tarjonta on jatkanut kasvuaan, ilmiötä selittää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vuokraturvan mukaan kysyntä on viimeisen vuoden aikana kohdistunut aiempaa tilavampiin asuntoihin. Samaan aikaan kaikkein pienimpien asuntojen suhteellinen kysyntä ja vuokrataso on laskenut.