Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne on huolissaan jännitteiden kasvamisesta Itämeren ympäristössä ja koko Euroopassa puhuessaan. Rinne puhui etäyhteyksin Vilnan turvallisuusfoorumissa keskiviikkona.

– Venäjän toiminta, kansainvälisen lainsäädännön ja sopimusten vastainen aggressiivinen Krimin niemimaan valtaaminen, tilanne Itä-Ukrainassa ja venäläisten joukkojen keskittäminen Ukrainan rajalle ovat jo vuosien ajan synnyttäneet ja vakavalla tavalla lisänneet sekä globaalia että oman alueemme jännitteitä, Rinne totesi.

Perinteisten, konventionaalisten uhkien rinnalle Rinne nosti koko maapalloa ja sen kaikkia ihmisiä koskettavat turvallisuusuhat. Koronapandemia on yksi esimerkki yllättävistä, laajoista ja vakavista uhkista. Myös ilmastomuutos on todellisuutta ja sään ääri-ilmiöt vaikuttavat koko ihmiskuntaan monin eri tavoin.

– Puhdas vesi ja raastava pula elintarvikkeista saattavat ilmaston lämpenemisen myötä järkyttää vakaaksi ja turvalliseksi muodostunutta eurooppalaista elämänmuotoa. Ratkaisut edellyttävät yhteistyötä ja kykyä nähdä asioita ei vain omista vaan myös muiden lähtökohdista. Keskinäisen uhittelun ja väkivallan sijaan tulevaisuutemme on kiinni siitä, miten kykenemme löytämään tällaisiin kokonaisuuksiin yhteisiä keinoja.

Vilnan turvallisuusfoorumin järjestää Liettuan parlamentin kansallinen turvallisuus- ja puolustuskomitea (NSGC) yhdessä kansallisen puolustusalan tukirahaston kanssa. Turvallisuusfoorumilla on vakiintunut asema Pohjois-Euroopan yhtenä johtavana keskustelufoorumina. Foorumiin osallistuu laajasti eri parlamenttien jäseniä, yhteistyökumppaneita ja ulko- ja turvallisuuspoliittisia asiantuntijoita.