IPS/Tonderayi Mukeredzi

Zimbabwelainen pienviljelijä, 34-vuotias viiden lapsen äiti Sarudzai Sithole ei olisi villeimmissä unelmissaankaan osannut kuvitella, että jonain päivänä hänen ananaksensa koristaisivat Euroopan hienoimpien supermarkettien hedelmäosastoja. Mutta nyt se päivä on lähellä.

Sithole on yksi neljästäkymmenestäviidestä Rusitun laakson maanviljelijästä, joille on annettu lupa viedä Alankomaihin lähes 50 tonnia ananaksia.

– Tämä on parasta, mitä minulle on tapahtunut niiden neljäntoista vuoden aikana, jolloin olen kasvattanut ananaksia. Olen myynyt niitä paikallisesti ostajille Mutaresta, Hararesta ja Bulawayosta, mutta vain pienellä voitolla, Sithole kertoo.

– Myyn kaksi tonnia ja sillä 70 sentin hinnalla, joka meille on luvattu, vientiin menevällä sadolla voin suuresti kohentaa omaa ja perheeni elämää.

Tähän mennessä ananaksien kasvattaminen on mahdollistanut hänelle talon rakentamisen, kotitaloustarvikkeiden hankkimisen ja lasten kouluun lähettämisen. Vientiananasten tuloilla hän aikoo laajentaa viljelyalaa ja muun muassa sähköistää kotinsa.

ILMOITUS

Luomusertifikaatti avaa tien ulkomaille

Sithole ja kylän muut 44 ananaksen kasvattajaa kuuluvat Rusitun hedelmänkasvattajien ja markkinoijien säätiöön, jonka piirissä tuotetut ananakset saivat luomusertifikaatin ranskalaiselta Ecocert Organic Standard -laaduntarkkailulaitokselta. Sertifikaatti sallii viljelijöiden myydä luomutuotteitaan kansainvälisillä markkinoilla.

Rusitun hedelmänkasvattajien ja markkinoijien säätiö edustaa kaikkiaan yli 1 300 maanviljelijää.

Vuonna 2019 sykloni Idai iski alueelle. Myrsky tappoi lähes 200 ihmistä, tuhosi 7 000 asuintaloa ja syöksi 4 000 ihmistä epävarmuuteen seuraavasta ateriasta. Ananaspellot kuitenkin säästyivät.

Säätiön hallintojohtaja Dudzai Ndiadzo kertoo, että useimmat viljelijät ovat kasvattaneet ananasta, mutta eivät kaupallisesti merkittävässä mittakaavassa. Kotimaista kysyntää ei ole tarpeeksi.

– Olemme innoissamme päästessämme viemään ananasta ulkomaille, sillä paikalliset ananasmarkkinat ovat kehnot. Vientimarkkinoilta saa paljon paremmin rahaa – vähintään kaksi kertaa enemmän kuin saisimme täältä, Ndiadzo iloitsee.

Yhteistyötä hollantilaisten kanssa

Säätiö tekee yhteistyötä Zimbabwen vienninedistämislaitos Zimtraden kanssa. Zimtrade on muun muassa tarjonnut luomuviljelykoulutusta ja teknistä asiantuntemusta. Luomusertifikaatin hakumenettelyn säätiö ja Zimtrade aloittivat jo vuonna 2017. Tukea haulle antoivat muun muassa Alankomaiden suurlähetystö Zimbabwessa ja alankomaalainen kehitysyhteistyöjärjestö PUM.

Zimtradella ja PUMilla on pitkä yhteistyösuhde, jonka puitteissa asiantuntijat ovat tarjonneet eri sektorien zimbabwelaisille vientikaupan harjoittajille teknisiä interventioita vientiin tarkoitettujen tuotteiden laadun ja tuotantoprosessien parantamiseksi.

Yhteistyön kautta Zimtrade on luonut suhteita elintarvikeyrityksiin Alankomaissa, ja tämä on tehnyt pienviljelijöille mahdolliseksi saada tuotteitaan vientiin.

Zimtraden itäalueen johtaja Admire Jongwe sanoo luomusertifikaattia ratkaisevaksi virstanpylvääksi tuottoisten luomuhedelmämarkkinoiden saavuttamisessa. Erityisesti tähtäimessä ovat Alankomaiden lisäksi Yhdysvallat, Britannia ja Saksa sekä Yhdistyneiden Arabiemiraattien kaltaiset kehittyvät markkinat.

Englanninkielinen versio