IPS/Mehru Jaffer

Seksityöhön houkutellaan naisia ja tyttöjä ympäri Etelä-Aasian.

Yli kahden vuosikymmenen ajan intialainen Nina oli kuin tuulessa lentävä lehti, vailla päätösvaltaa elämästään.

Kun Nina oli teini-ikäinen, hänet houkuteltiin valheellisin lupauksin Goaan seksityöhön ja siitä lähtien parittajat pitivät itsellään valtaosan hänen ansioistaan. Häntä pahoinpideltiin ja kun hän kieltäytyi seksistä ilman kondomia, asiakas hakkasi hänet sairaalakuntoon.

Kuten monet muutkin ihmiskaupan uhreiksi joutuneet naiset, Nina hukutti suruaan päihteisiin, kunnes tuli riippuvaiseksi.

Eräänä päivänä poliisit tekivät ratsian tiloihin, joissa Ninaa ja muita tyttöjä pidettiin vankeina. Parittajat pidätettiin ja tytöt vietiin paikallisten viranomaisten pyörittämään turvakotiin. Ninaa heitellyt tuuli tyyntyi.

Pelastamisen jälkeinen trauma

Nyt Nina on päälle kolmenkymmenen ja vapautunut riippuvuuksistaan. Hänen olonsa ovat sangen mukavia verrattuna aiempaan elämään ihmiskauppiaiden ja parittajien kanssa.

ILMOITUS

Muiden ihmiskaupasta ja kaltoin kohtelusta selvinneiden tavoin Nina tarvitsi apua selvitäkseen pelastamisensa jälkeisestä traumasta. Monille myös pelastamista seuraavat poliisin tunnistamiskuulustelut ja oikeustoimet ovat tuskallisia.

Jotkut tehdään uhreiksi vielä uudelleen rankaisemalla heitä rikoksista, joihin ihmiskauppiaat ovat heidät pakottaneet. Toiset leimautuvat ja jäävät vaille tukiverkkoa.

Apua nunnilta

Ninan apu tuli Presentation Sisters -nunnien Goassa ylläpitämästä ihmiskaupan uhrien kuntouttamiskeskus Nagoasta.

Presentation Sisters -nunnat ovat toimineet Goassa vuodesta 1967. Nagoa avattiin vuonna 2001. Keskus sijaitsee nunna Lisa Piresin suvun 110 vuotta vanhassa kotitalossa, jonka Piresin vanhemmat lahjoittivat nunnakunnalle.

Lisa Pires kohtasi Ninan ensi kerran vuonna 2019. Hän sanoo, että Ninan tarina muistuttaa lukemattomien muiden Goaan kaupallista seksuaalista hyväksikäyttöä varten kaupattujen Uttar Pradeshin osavaltion köyhien alueiden naisten kohtaloita.

Nina varttui puolen tusinan nälkiintyneen sisaruksen rinnalla perheessä, jossa äidillä oli mielenterveysongelmia ja isä oli alkoholisti. Nina pakeni kotikylästään viisitoista täytettyään ja joutui miesjoukon huijaamana Goaan. Miehet lupasivat hänelle työpaikan.

Pääteasema Goa

Goa on Intiassa ihmiskaupan ja seksityön merkittävä pääteasema. Naisia ja tyttöjä kaupataan Goaan useimmista Intian osavaltioista sekä Goan maaseudulta. Naisia tulee myös Nepalista, Bangladeshista, Uzbekistanista, Kirgisiasta, Turkmenistanista, Turkista, Venäjältä ja Thaimaasta.

Seksityö keskittyy pääasiassa Pohjois-Goan rannikkovyöhykkeelle. Suurin osa pelastusoperaatioista tehdään Calanguten ja Arjunan tyrmäävän kauniiden rantojen liepeillä. Nykyään seksityön sanotaan leviävän rantavyöhykkeen turistialueilta sisämaahan, pois turistikeskittymistä.

Uhreja on kuunneltava

Presentation sisaret ovat tarkkoja työssään ja herkkiä seksuaalisen hyväksikäytön seurauksille kohtaamissaan naisissa ja tytöissä.

– Yhteiskunnan täytyy kuunnella ihmiskaupasta selvinneitä ja oppia heidän tarinoistaan. Me olemme iloisia voidessamme jakaa uhrien kertomuksia paljastamatta heidän henkilöllisyyttään, Nagoan keskuksen hallintojohtaja Amala Kulandalsamy sanoo. Nunnat ja viranomaiset ovat yhtä tiukkoja uhrien identiteettiä suojatessaan. Ninankin koko nimi ja tarkempi osoite jäävät salaisuudeksi.

Kun sisaret tallentavat selviytyjien kertomuksia, ajatuksena on muuttaa tarinoista saatavat opetukset konkreettiseksi toiminnaksi ja taata, että hyväksikäytön uhrit saavat oikeutta. Ajatuksena on myös kannustaa lainsäätäjiä laatimaan lakeja, jotka paremmin suojelevat hyväksikäytölle alttiita.

Ihmiskauppaa vastustava goalaisjärjestö ARZ suosittelee, että kaupallista seksiä harjoittavat naiset pelastettaisiin eikä heitä pidätettäisi. Järjestö suosittelee myös muun muassa erikoistuomioistuinta, jossa tuomittaisiin yleensä rankaisematta jäävät todelliset rikolliset.

Nina on onnekas. Hän selvisi hengissä hyväksikäytöstä ja pääsi äskettäin vierailemaan eteläisen Intian Keralassa sijaitsevassa kuuluisassa Pottan temppelissä. Siellä hän koki hengellistä tyyneyttä ja on sen jälkeen palannut Goaan ja löytänyt vakituista työtä yksityisenä kodinhoitajana.

Englanninkielinen versio