Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vieraili KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskustelemassa päätoimittaja Jussi Virkkusen kanssa käynnissä olevista sote-vaaleista. Andersson huomauttaa podcastissa suomalaisten suurista terveyseroista ja peräänkuuluttaa toimivampia julkisia peruspalveluita.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Ennakkoäänestys on alkanut vilkkaana koko maassa, ja Ylen mukaan jo 8,5 prosenttia äänioikeutetuista on käynyt antamassa äänensä perjantai-iltapäivään mennessä.

Opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo, että tasa-arvo on vasemmistoliiton aatteellinen johtotähti myös sote-vaaleissa. Andersson keskusteli vaalien teemoista KU:n päätoimittaja Jussi Virkkusen kanssa KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa tällä viikolla.

Podcast-jaksossa keskusteltiin sote-vaalien kovasta ytimestä, eli suomalaisista sosiaali- ja terveyspalveluista. Miten vasemmistoliitto aikoo parantaa palveluiden tasoa, jos soteen ei tule lisää rahoitusta? Mistä rahat hoitohenkilökunnan palkankorotuksiin? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia viikon jaksossa.

Tasa-arvoa myös sote-palveluihin

Andersson nosti podcast-keskustelussa esiin suomalaisten terveyserot ja otti vasemmistoliiton tavoitteeksi lisätä sote-palveluiden tasa-arvoisuutta. Hän huomautti, että muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa peritään suhteellisesti enemmän sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksuja. Anderssonin mukaan maksut iskevät kipeiten erityisesti pienituloisiin.

– Meillä on vuosittain satoja tuhansia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ulosotossa. Lain sallimia perimättäjättämisiä ei selkeästi sovelleta tarpeeksi, Andersson sanoo.

Kuuntele podcast:

Kaikki Uusiksi on KU:n kerran viikossa ilmestyvä uutispodcast, jossa ruoditaan yhteiskuntaa, taloutta, työelämää, ilmastoa, kulttuuria, politiikkaa ja muuta elämään vaikuttavaa toimintaa kriittisellä otteella. Podcastia juontavat päätoimittaja Jussi Virkkunen sekä politiikan toimittaja Toivo Haimi.