Lehtikuva/Stina Virkamäki/ valtioneuvoston kanslia

HS ja Yle: Hallitus valmistelee poikkeusoloja.

Itsenäisyyspäivän jälkeen viikoittain todettujen koronatartuntojen määrä on viisinkertaistunut eikä epidemia-aallon huippua ole vielä saavutettu, kerrottiin sosiaali ja terveysministeriön ja THL:n viikoittaisessa koronakatsauksessa torstaina.

Vuoden ensimmäisellä viikolla 3.–9. tammikuuta todettiin 53 600 uutta koronatartuntaa. Koska testaaminen ei enää pysy perässä, todellisten tapausten määrä on paljon suurempi, sanoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä.

Edellisellä viikolla tartuntoja oli 42 100 ja sitä edellisellä 21 200.

Uutta on se, että myös täyden rokotesarjan saaneet sairastuvat, mutta heidän kohdallaan tauti on lievä. Rokotuksen ottaminen siis ehdottomasti kannattaa.

Tilanne on siis vaikein koko maaliskuussa 2020 Suomessa alkaneen epidemian aikana, ja hetki erittäin huono hallituksen koronajohtajuuden kompuroinnille. Keskeiseksi henkilöksi siinä on jälleen noussut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), jonka väistymistä hallituksen tuoreen koronaministeriryhmän johdosta muut hallituspuolueet vaativat, kertoo Helsingin Sanomat .

ILMOITUS

Koronatoimia johtamaan halutaan nyt pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kiista etäopetuksesta vei luottamuksen

Epäluottamus Kiuruun juontaa loppiaisaaton tapahtumista, jolloin STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila yllättäen kertoi Ylelle ministeriön haluavan koululaiset etäkouluun joululoman jälkeen. Koulut alkoivat tämän viikon maanantaina. Aikaa etäkouluun siirtymisen valmistelulle olisi ollut yksi arkipäivä.

Kiuru sanoi viime perjantaina, ettei lasten ole turvallista mennä kouluun. Kiurun ja STM:n puheet yllättivät opetusministeri Li Anderssonin (vas.) ja pääministeri Marinin. Hallitus oli jo linjannut ennen joulua, ettei etäkoulusuositusta anneta.

Hallitus päätti viime perjantaina pitkässä kokouksessaan, ettei etäkoulusuositusta anneta. Kiuru lasketteli omiaan kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan sanomalla muun muassa, että jos luokassa on yksikin koronatartunta, kaikki joutuvat karanteeniin.

Li Andersson oikoi Twitterissä, etteivät hallitus tai STM päätä karanteeneista. Niistä päättävät paikalliset tartuntatautilääkärit, joita THL ohjeistaa.

Pääministeri Sanna Marin sanoi viime lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että etäkouluviestinnässä aiheutettiin tarpeetonta huolta koulukentälle. Hänen mukaansa keskustelu olisi pitänyt käydä sisäisesti eikä julkisuudessa.

Demariedustajat tukevat Kiurua

Ensimmäisenä Krista Kiurun aseman koronaryhmän johdossa nosti esiin keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. Hän sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa, että koronatilanne on yhteiskunnan ongelmista isoin ja monimutkaisin. Siksi hänestä olisi parempi, että pääministeri johtaisi ryhmää.

Ilta-Sanomien mukaan hallituspuolueissa on yleisemminkin tällaista ilmaa. Keskustaa edustava sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoi lehdessä, että Kiurun lausunnot esimerkiksi siitä, etteivät koulut ole turvallisia paikkoja, olivat suorastaan vastuuttomia.

Torstaina SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat asettuivat Kiurun tueksi ja moittivat puolestaan Lohea.

Demariedustajien mukaan ministeri Krista Kiurun toiminta on pelastanut tuhansien suomalaisten hengen ja terveyden.

Kiuru on vetänyt koko epidemian ajan tiukkaa linjaa ja loppusyksyllä moni joutui myöntämään hänen olleen sittenkin oikeassa, kun omikron levisi Suomessa ja marraskuussa tartunnat nousivat 10 000:een viikossa.

Kiurun johtamistyyli on kuitenkin sellainen, että se vain lisää kuvaa hallituksen neuvottomuudesta ja koronatoimien sekavuudesta nyt, kun tauti on tähän mennessä pahimmillaan. Epidemian alussa pääministeri Sanna Marin johti tiedotustilaisuuksia lähes päivittäin ja kansa seurasi hallituksen ohjeita. Enempien sekasotkujen välttämiseksi pääministerin olisi syytä tarttua ohjaksiin ja hallituksen yhdenmukaistaa viestintänsä mitä pikimmiten.

Helsingin Sanomien ja Ylen mukaan hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa. Tässäkin tarvitaan nyt pääministeriä perustelemaan kovia toimia.

Kiuru-ongelma ratkeaa pian itsestään, koska hän jää äitiyslomalle.