Maire Soiluva

– Tämä on demokratian vastainen tilanne, pitäähän meidänkin puolueelle olla oma paikka. Se on kunnan lakisääteinen tehtävä järjestää kaikille puolueille yhtäläiset mahdollisuuden näkyvyyteen, kertoo Vasemmistoliiton Satakunnan alueen vaalityöntekijä Milja Tommila.

Vaalijulisteiden kiinnittämisreissulla Pohjois-Satakunnassa Milka Tommila koki ikävän yllätyksen alkuviikolla. Karvian kunnassa tarjottiin eioota eli puolueen vaalijulisteille ei ollut varattu ollenkaan paikkoja vaalimainostelineellä.

– Keskustan, perussuomalaisten ja VKK:n (Valta kuuluu kaikille) julisteet siellä oli, meille sanottiin kunnantalolta, että laittakaan ilmoitustaululle, sinne missä ilmoitellaan kylämarkkinoista ja vastaavista.

Tommila kertoo, että yleensä vaalilautakunta tai kunnan sihteeri ilmoittaa sähköpostilla mainospaikoista, paikkajärjestyksestä ja aikatauluista. Karvia ei tiedottanut. Tommila lähti maanantaina vaalijulisteidensa kanssa ajelemaan kohti Karviaa. Hän uskoi että asia selviää paikan päällä. Kuten selvisikin, nimittäin että se ainut vaalimainoksille varattu teline oli jo täynnä.

Selvyyttä asiaan ei kunnantalolta löytynyt, sillä asiasta vastaava virkahenkilö oli lomalla.

Kunnanraitilla vaalimainossyrjintää selitettiin Tommilalle sillä, että keskustavoittoisessa kunnassa vasemmistoa karsastetaan.

ILMOITUS

Tällä tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu. Tommila nimittäin ajoi välillä nitojan ja ilmoitustaululle sopivan julisteen hakuun Kankaanpäähän, jonne hän oli jo aiemmin vienyt vaalimainoksia. Matkalla hän soitti kipakan puhelun keskusvaalilautakuntaan Karvian kunnan laiminlyönnistä.

– Se ehkä auttoi, sillä kun palasin Karviaan niitatakseni julisteen ilmoitustaululle, telineitä olikin ilmestynyt yllättäen lisää. Asianmukainen paikka siis löytyi lopulta.

”Meidät halutaan vaientaa”

Tapahtuma herätti kuitenkin melkoista huolta vaalien ilmapiiristä Pohjois-Satakunnassa, varsinkin, kun alueen muissakin kunnissa, esimerkiksi Kankaanpäässä, koettiin jo viime kuntavaaleissa häirintää, vihapuhetta ja vaalimainosten tuhoamista.

Karvian valtuustoon ensimmäiselle kaudelle viime vuonna valitulla Hilma Välimäellä on tuoreessa muistissa se häirintä ja vihapuhe, jonka kohteeksi hän vasemmistoliiton ehdokkaana joutui kotikunnassaan.

–Vihakäytöstä oli silloin molempia vasemmistopuolueita kohtaan. Itsekin kävin keräilemässä revenneitä vaalimainoksia, hän kertoo.

Vaalimainostapahtuma ei Välimäkeä enää yllättänyt.

– Siitä tulee tunne, että meidät halutaan vaimentaa. Vasemmistoliitto halutaan hiiteen. Viime kuntavaaleissa tämän kokeminen ensikertalaisena oli kova kolaus, mutta nyt osaan jo asennoitua, hän sanoo.

Tommilaa huolestuttaa Pohjois-Satakunnan tilanne, koska siellä on vaaleihin liittyvää häirintää, somehäirintää ja julisteiden repimistä.

– Se kertoo ehkä siitä näivettyneiden alueiden epätoivosta, joka kohdistuu vasemmistovastaisuutena suorastaan. Ja tämä on tosi surullista, koska me ollaan niitä, jotka lähipalveluita puolustaa siellä. Mutta siellä menee läpi hyvin populistinen viesti, vaikka esimerkiksi polttoaineiden hinnoilla tai suomalaiset ensin -ajattelulla ei ole mitään tekemistä aluevaalien kanssa.

Yhdenvertaisuus vaalimainospaikoissa

Oikeusministeriön vaalit.fi -sivustolla todetaan vaalimainonnasta, että sen järjestämiseen kunnilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta mutta monissa kunnissa puolueille ja valitsijayhdistyksille on tarjottu mahdollisuuden ehdokasjulisteiden esillepanoon niille varatuissa telineissä.

Sivustolla korostetaan, että ulkomainonnan sallimisessa julkisissa tiloissa on keskeistä ehdokkaiden yhdenvertainen kohteleminen, esimerkiksi vaalimainospaikkojen määrän ja jakautumisen osalta.