Lehtikuva/Emmi Korhonen

Taustalla pitkään jatkunut investointilama, koronan tuoma talousshokki sekä vihreän siirtymän tuoma mahdollisuus.

Suomen investointilama on päättymässä, jos Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreen investointitiedustelun mukaiset investoinnit todella toteutuvat. Teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo vuonna 2022 olisi noin 9,9 miljardia euroa. Kasvua olisi 17 prosenttia edellisvuoteen nähden. Vuonna 2021 teollisuuden investoinnit kasvoivat arviolta 23 prosenttia, kun talous palautui koronakriisistä.

Johtaja Sami Pakarinen kertoo EK:n tiedotteessa, että kasvun taustalla on kolme tekijää: pitkään jatkunut investointilama, koronan tuoma talousshokki sekä vihreän siirtymän tuoma mahdollisuus.

– Kun rahoituskin on vielä investoinneille suotuisa, kasvupyrähdykselle on aineksia. Investointien toteutuminen kyselyn arvioimassa laajuudessa olisi tärkeää Suomen kasvupotentiaalin kannalta, Pakarinen toteaa.

Tiedustelun mukaan kasvu painottuu kiinteisiin investointeihin ja energiaan. Kiinteiden investointien arvoksi ennakoidaan tänä vuonna 6,8 miljardia euroa, joka on peräti 21 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen arvo olisi tiedustelun mukaan tänä vuonna 3,0 miljardia euroa ja kasvua viime vuoteen nähden olisi 9 prosenttia. Energiateollisuuden investoinnit kasvaisivat tänä vuonna 37 prosenttia ja niiden arvo olisi 3,3 miljardia euroa.

Teollisuuden investointiasteen ennakoidaan nousevan tänä vuonna noin 23 prosenttiin. Investointiaste on viimeksi ollut tätä korkeampi vuonna 2012.

ILMOITUS

Palveluinvestoinneissakin kasvua joka alalla

EK:n Investointitiedustelussa kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa myös palveluinvestointien kehitystä. Tänä vuonna palveluinvestointien kehitystä mittaava saldoluku nousee 14 pistettä eli suurempi osuus yrityksistä näkee investointien kasvavan kuin vähentyvän. Kasvua on luvassa lähes jokaisella toimialalla.

– Palveluinvestointien laaja-alainen kasvu tänä vuonna hyvä uutinen, sillä sektori on ottanut ison lommon koronashokista. Palveluiden puolella aineettomat investoinnit ovat kasvaneet tasaista tahtia. Osaavan työvoiman saatavuusongelmien helpottaminen on akuutti ja ajaton keino auttaa palveluinvestointien kasvua jatkossa, Pakarinen analysoi.

Loppuvuonna 2021 tehtyyn tiedusteluun vastasi noin 500 yritystä, jotka työllistivät Suomessa noin 200 000 työntekijää.