IPS/Busani Bafana

Sosiaalinen yritys tuo aurinkoenergialla toimivia kylmätiloja viljelijöiden luo.

Nigerian ruokahävikkiongelma konkretisoitui radiotoimittaja, maanviljelijä ja yrittäjä Nnaemeka Ikegwuonulle, kun hän oli tekemässä radiolähetystä Josin kaupungista. Ohjelman aiheena oli kaali, ja toimittaja näki, miten maanviljelijät joutuivat heittämään tuotteitaan tunkiolle niiden pilaantumisen vuoksi.

– Sillä hetkellä meille valkeni, ettei täällä ollut minkäänlaisia kylmäsäilytystiloja. Ne ovat mille tahansa hedelmien ja vihannesten tuoretorille tärkeää infrastruktuuria. Tutkimme hieman asiaa ja rakensimme aurinkovoimaisia kylmähuoneita. Maanviljelijät ottivat ne hyvin vastaan, Ikegwuonu kertoo.

Nnaemeka Ikegwuonu on hankkeistaan kiitosta saanut sosiaalinen yrittäjä, joka tähtää voittojen ohella hyviin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Vuonna 2003 hän perusti pienviljelijöiden säätiön (Smallholders Foundation), joka tuottaa maaseudulle radiopalveluita eli informaatiota maanviljelymenetelmien parantamisesta ja ympäristön varjelemisesta. Radiolla on yli 250 000 kuuntelijaa päivittäin.

Jo varttuessaan maatilalla eteläisessä Nigeriassa Ikegwuonu havainnoi, miten pienviljelijät kiirehtivät myymään tuotteitaan ennen auringonlaskua. Vain siten he välttäisivät vihannesten ja hedelmien pilaantumisen tai pakon myydä niitä pilkkahinnalla.

– Hävikki vangitsee viljelijät köyhyyden kierteeseen. Kun heidän tuotteensa saapuu torille, sen arvo on vähentynyt sekä taloudellisesti että ravitsemuksellisesti.

ILMOITUS

Kylmyyttä auringosta

Maailmanpankin mukaan Nigeriassa tuotetusta ruuasta 40 prosenttia menee hävikkiin. Ikegwuonun ja hänen perustamansa ColdHubs Ltd:n ratkaisu on ColdHubiksi ristitty aurinkoenergialla toimiva kylmähuone. Siellä tuoreet hedelmät, vihannekset ja muut pilaantuvat ruoka-aineet säilyvät kolme viikkoa aiemman kahden päivän sijasta.

Maanviljelijät ja kauppiaat vuokraavat kylmähuoneista 20 kilon muovilaatikkoja 100 Nigerian nairan (0,21 euroa) päivämaksua vastaan. Kylmähuone vetää kaikkiaan kolme tonnia ruoka-aineita.

Ikegwuonu selittää, että kylmähuoneiden suunnittelussa painotettiin aurinkoenergian hyödyntämistä jatkuvaa käyttöä silmällä pitäen. Päiväsaikaan kattojen paneelit keräävät energiaa ja ylijäämä säilötään akkuihin, joiden voimalla huoneet pysyvät kylminä öisinkin.

Ikegwuonun missiona on toimittaa kylmäsäilytystiloja ruokatoimitusketjun avainpisteisiin.

Tällä hetkellä toiminnassa on 54 kylmähuonetta kahdessa Nigerian osavaltiossa. Ikegwuonu aikoo kaksinkertaistaa huoneiden määrän vuonna 2022.

Tulot lisääntyivät kylmähuoneiden ansiosta

ColdHubs on paitsi auttanut maanviljelijöitä ansaitsemaan paremmin, myös luonut työpaikan 66 nuorelle naiselle. Naiset on koulutettu kylmähuonekeskittymien hoitajiksi ja toriavustajiksi. Ulkoilmatoreille sijoitetut kylmähuoneet palvelevat yli 5 000 pienviljelijää, tukku- ja vähittäiskauppiasta.

Vuonna 2020 kylmähuoneissa säilytettiin yli 40 000 tonnia ruokaa, ja siten sekä vähennettiin ruokahävikkiä että lisättiin viljelijöiden tuloja.

– Maanviljelijät ovat kiitelleet tätä teknologiaa ja kertoneet, että heidän tulonsa ovat ColdHubien ansiosta nousseet noin 50 prosenttia. Nyt he ansaitsevat noin 61 000 nairaa (130 euroa) kuukaudessa, kun voivat myydä täyteen hintaan tuotteita, jotka he aiemmin joutuivat heittämään pois pilaantuneina tai myymään naurettavan alhaisiin hintoihin.

Kautta Nigerian ruokahävikki koskettaa arviolta 93 miljoonaa pienviljelijää ja ruuan toimitusketjun toimijaa. Hävikin vähentäminen parantaisi merkittävästi ruokaturvaa.

Kansainvälistä tukea

Yhdysvaltalainen hyväntekeväisyysjärjestö Heifer International tukee Ikegwuonun kaltaisia luovia yrittäjiä, jotka hyödyntävät teknologisia innovaatioita muuttaakseen afrikkalaista maataloutta. Järjestön mukaan olisi syytä investoida siihen, että maataloudesta etääntyvä afrikkalainen nuoriso alkaisi nähdä alalla mahdollisuuksia ja palaisi takaisin ruuantuotantoon.

– Nuoret ovat nähneet, miten heidän vanhempansa ovat raataneet maatiloilla eikä se ole innostanut heitä hakeutumaan maataloussektorille, Heifer Internationalin Afrikan ohjelmien varajohtaja Adesuwa Ifedi selittää.

Heiferin tuella Ikegwuonu aikoo viedä muihinkin Länsi-Afrikan maihin yhteensä 5 000 ColdHubia seuraavan viiden vuoden aikana.

– Liian monet afrikkalaiset maanviljelijät eivät saa ansaitsemaansa tuloa, koska heillä ei ole keinoja pitää tuotteensa tuoreina. Me teemme säilytyksen vallankumouksen ColdHubeillamme ja takaamme, että viljelijät saavat tuotteistaan niiden täyden arvon mukaisen hinnan, Ikegwuonu lupaa.

Englanninkielinen versio