IPS/Emad Mekay

Nälkä on ollut kasvussa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaissa koko 2000-luvun. Nyt ruokapulasta kärsii jo 69 miljoonaa ihmistä, kun luku vuonna 2000 oli 37 miljoonaa, YK:n ruokajärjestö FAO raportoi.

Ruokaturvaa ovat heikentäneet erityisesti pitkittyneet konfliktit mutta myös köyhyys, eriarvoisuus, ilmastonmuutos, luonnonvarojen vähyys sekä koronapandemian aiheuttamat talousongelmat.

Selvityksessä ovat mukana Arabiliiton jäsenet eli Algeria, Bahrain, Djibouti, Egypti, Irak, Jemen, Jordania, Komorit, Kuwait, Libanon, Libya, Marokko, Mauritania, Oman, Palestiina, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syyria, Tunisia ja Yhdistyneet arabiemiraatit.

Aliravitsemus nousi listatuissa maissa keskimäärin yli 15 prosenttiin vuosina 2018-2020. Syyrian tiedot puuttuvat, mutta muut vakavimmat tapaukset ovat Somalia, jossa aliravittujen osuus oli 59,5 prosenttia, sekä Jemen (45,4 prosenttia) ja Irak (37,5 prosenttia).

Vähiten nälkää nähtiin Algeriassa, Kuwaitissa, Tunisiassa, Emiraateissa ja Saudi-Arabiassa. Niissä aliravittujen osuus jäi muutamaan prosenttiin väestöstä.

Espanjankielinen versio