Moni on ollut syksyn mittaan huolissaan kaupunkimme vastaanottopalveluista ja siitä, etteivät kuntalaiset saa puhelinyhteyttä kiireettömän hoidon ajanvaraukseen samana päivänä, niin kuin laki edellyttää.

Vaan miten kävi, kun Nokialla tehtiin talousarvio vuodelle 2022? Meidän ja vihreiden valtuustoryhmät tekivät esityksiä terveyspalveluiden lisäämiseksi. Pidimme kannatuspuheenvuoroja, joissa perustelimme lisäväen tarpeen:

Terveyskeskuksen ajanvaraus on ruuhkautunut, ja vastaanottopalveluissa lomien ja lyhyiden sairauslomien tilalle ei ole saatu sijaisia. Talousarviokokousta edeltävänä perjantaina tästä saatiin esimerkki, kun kiireettömän hoidon puhelinpalvelu suljettiin aamulla kello kymmenen henkilöstövajeen vuoksi.

Kaupunki maksaa hälytysrahaa, jotta perusturvan henkilöstö jatkaisi työvuoroaan. Väki alkaa olla uupunutta, ja toisaalta maksetuilla hälytysrahoilla palkkaisi jo vakituisen työntekijän.

Vuokratyövoimaa on paitsi vaikea saada, niin sen käyttö on aina kalliimpaa kuin omien työntekijöiden. Lisäksi vakityöntekijöitä kuormittaa pätkäsijaisten jatkuva perehdytys ja esimiehillä menee aikaa sijaisten hankkimiseen.

ILMOITUS

Vakipaikkoihin on helpompi saada työntekijöitä kuin sijaisuuksiin. Kaupungille tulee edullisemmaksi käyttää vakityöntekijöitä kuin vuokratyövoimaa, ja omat, sitoutuneet työntekijät tuottavat hyvää, tasalaatuista palvelua.

On sekä työnantajan että työntekijöiden kannalta parempi ratkaisu palkata uutta vakityövoimaa kuin uuvuttaa perusturvan nykyinen henkilökunta. Olemme pulassa, jos emme saa lisää hoitajia alalle ja jos emme saa edes nykyisiä hoitajia pysymään alalla.

Oletin, että terveyspalveluista huolissaan olleet äänestäisivät puheittensa mukaisesti.

Hävisimme valtaosan äänestyksistä.

Ihmiset, sillä on oikeasti väliä, mitkä puolueet saavat eniten aluevaltuutettuja.

Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.