Lehtikuva/Paul Ellis

Jalkapallotiimi tarjoaa katsauksen kuluneen vuoden onnistumisiin ja epäonnistumisiin.


Elina Vainikainen

TOP: Suomifanit EM-kisoissa

Suomen kannattajat tukivat Huuhkajia upeasti EM-kisoissa ja saivat myös runsaasti kansainvälistä kiitosta reiluudestaan. Dramaattisessa Tanska-ottelussa viritelty Christian Eriksen -vuorohuuto kannattajaryhmien välillä jää jalkapallohistoriaan upeana solidaarisuuden ja yhteishengen osoituksena.

Ylpeitä saamme olla myös siitä, miten suomifanit kunnioittivat vastustajajoukkueita – kansallislaulujen aikana ei sorruttu vihellyksiin.

FLOP: Suomimedia EM-kisojen jälkeen

Fanit saivat alkulohkon aikana suitsutusta myös joukkoviestimissä. Kisojen jälkeen ääni kellossa muuttui ja median sopulilauma äityi lietsomaan moraalipaniikkia, mikä näin puoli vuotta myöhemmin tuntuu karkeasti ylimitoitetulta.

Media kaipasi helppoa syntipukkia koronauutisiin saaden sen Pietarin-turisteista, joista valtaosa hoiti karanteenit kunnialla – mutta jotka oli niin kovin helppo leimata vastuuttomiksi ördääjiksi koko sakki.

Olli Kohonen

TOP: Naisten jalkapallon näkyvyyden kasvu

ILMOITUS

Suomalaisessa urheilumediassa käsitellään nykyistä entistä laajemmin Euroopan huippuseuroja myös naisfutiksen puolelta. Jalkapalloon keskittyvissä lehdissä valotetaan vaikkapa Englannin Superliigassa tapahtuneita edesottamuksia ja pelejäkin on nähtävissä maksukanavilta. Tästä ei voinut edes haaveilla muutama vuosi takaperin.

Taitaa olla niin, että vuoden 2019 hienot MM-kisat toivat naisten jalkapallon suuren yleisön tietouteen. Toki miesten ja naisten sarjat eivät ole tasa-arvoisessa asemassa mediahuomion näkökulmasta, mutta eteenpäin on menty.

FLOP: Newcastle United

Taas yksi perinteikäs seura muuttui likaista peliä pelaavien miljardöörien leikkikaluksi Saudi-Arabian hankittua omistukseensa Newcastle Unitedin. Seura saa käyttöönsä pohjattoman siirtokassan, mutta ennen tammikuun siirtoikkunaa urheilulliset tulokset ovat olleet lohduttomia. ”Harakat” olivat Valioliigan pohjilla vuodenvaihteen tienoilla, ja vaikka seuraan siirtyisi minkälaisia supernimiä tahansa, ei säilyminen ole varmaa. On syytä pohtia, kiinnostaisiko sheikkejä Championshipin himmeämmät valot.

Jaakko Alavuotunki

TOP: Tim Sparv

Urheilu ei ole politiikasta vapaata vyöhykettä. Erilaista hybridivaikuttamista nähdään myös jalkapalloareenoilla, kuten edellä mainittu Newcastlen esimerkki osoittaa. Tulevat Qatarin MM-kisat ovat tuorein esimerkki jalkapallon hyväksikäyttämisestä riistovaltioiden pesemisessä puhtoisiksi maailman silmissä.

Pelaajat ovat onneksi alkaneet ottaa voimakkaammin kantaa lajin piirissä esiintyviin ongelmiin. Uransa juuri päättänyt Huuhkajien kapteeni Tim Sparv on tästä oiva esimerkki. Sparv on puhunut jyrkästi esimerkiksi rasismia vastaan, esiintynyt ilmastokriisikampanjassa ja nostanut esille Qatarin kisojen ongelmia.

FLOP: Rovaniemen Palloseura

Joulukuussa kuultiin murheellisia uutisia Rovaniemeltä, kun liigakarsinnoissa AC Oulua vastaan tappion kärsinyt RoPS joutui luopumaan taloudellisista syistä paikastaan Ykkösessä.

Seura voitti vielä kaudella 2018 sensaatiomaisesti hopeaa liigassa ja esiintyi eurokentillä, mutta vain kolme vuotta myöhemmin se on ajautunut vararikon partaalle ja pelaa ensi kaudella todennäköisesti Kakkosessa. Konkurssilta seura pelastuu, jos Rovaniemen keskustassa sijaitseva legendaarinen bingotalo saadaan myytyä.