Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Satamaoperaattorit ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä olevat työntekijät pidättäytyvät työstä tiistaiaamusta klo 6 alkaen vuorokauden ajan.

AKT:n vuorokauden mittainen mielenilmaisu Suomen satamissa 28.12. on vastalause Keitele Groupia vastaan suunnatun saarron murtamisyritykseen.

AKT käynnisti ennen joulua 21.12. saartotoimenpiteen,jolla se tuki Teollisuusliitto ry:n yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja Keitele Group Oy:n kanssa. Saarron aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Groupin tuotteita Suomen satamissa.

Saartoa on AKT:n mukaan yritetty murtaa Valkon satamassa Loviisassa 22. ja 23.12., mikä johti Loviisassa paikalliseen työntekijöiden ulosmarssiin.

Saarron murtamisyritysten johdosta AKT on päättänyt tiistaiaamuna käynnistyvästä mielenilmaisusta.

– AKT toivoo, että Keitele Group ja Teollisuusliitto aloittavat pikaisesti neuvottelut ja löytävät yhteisymmärryksen yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

ILMOITUS

EK: tukilakko kohtuuton

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvostelee AKT:n tukilakkoa, koska se kohdistuu varsinaisen riidan kannalta täysin ulkopuolisiin suomalaisiin yrityksiin. Toimenpide osoittaa EK:n mukaan työrauhalainsäädännön heikkouden, kun yhtä yritystä koskevan työriidan seurauksena lähes koko ulkomaankauppa pysäytetään.

– Työrauhalainsäädäntömme olisi jo ajat sitten pitänyt uudistaa ja ulkopuolisiin kohdistuvat tukilakot kieltää. Nyt on korkea aika aloittaa työrauhalainsäädännön uudistaminen, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Hän muistuttaa, että AKT on tässä työriidassa alioikeuden päätöksellä tuomittu lopettamaan kyseinen saarto, jota päätöstä AKT ei aio noudattaa.

Satamien kautta kulkee päivittäin 350 miljoonan euron arvosta tavaraa, siksi niitä on valitettavan usein käytetty tukilakoissa, todetaan EK:n tiedotteessa.

14.07 juttuun lisätty EK:n kanta