Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ruokaravintoloita koskevilla rajoituksilla on Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan hyvin kielteiset vaikutukset yrittäjille ja työntekijöille, minkä vuoksi hallituksen päätöksen laillisuus tulee järjestön mielestä tutkia.

Kantelu hallituksen päätöksistä on lähtenyt oikeuskanslerille.

Hallitus asetti leviämisalueiden ruokaravintoloille rajoitukset, joita ei voi välttää koronapassilla. MaRa muistuttaa kantelun syitä selvittäneessä tiedotteessaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on luokitellut ruokaravintolat vähäisen riskin tiloiksi, eikä se joulun alla antamassaan lausunnossa esittänyt ruokaravintoloille erittäin ankaria rajoituksia. Eduskunta puolestaan on edellyttänyt, että rajoituksissa on otettava huomioon ravintolatyyppien riskipitoisuus, ja että vähäriskisempään toimintaan suunnataan keveämpiä aukiolo- ja anniskeluaikarajoituksia.

Lisäksi järjestö siteeraa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa, joka on todennut, että ruokaravintoloiden sulkemisen ennen klo 21 tulee olla erityisen korkean kynnyksen takana. Hallituksen päätöksen takia ruokaravintolat menettävät myyntiä satoja miljoonia euroja ja joutuvat lomauttamaan tuhansia työntekijöitään, Mara toteaa.

Kahvilat ja pikaruokaravintolatkin ahtaalla

Valtioneuvosto päätti, että ruokaravintoloissa saa olla enintään 75 prosenttia sallitusta asiakkaiden enimmäismäärästä. Lisäksi 23.–27.12. anniskelu on sallittu klo 20 asti ja aukiolo klo 21 asti. 28.12. lukien kolme viikkoa eteenpäin ruokaravintolat voivat anniskella klo 17 asti, ja olla auki klo 18 asti ja koronapassia käyttämällä klo 20 asti. Anniskellut juomat pitää kerätä pois klo 18. Rajoitukset koskevat illallisia tarjoilevien ravintoloiden lisäksi myös kahviloita ja pikaruokaravintoloita.

– Tuhannet illallisia tarjoilevat ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa kokonaan 28.12. alkaen kolmeksi viikoksi eteenpäin. Myös ruokaravintoloiden täytyy lopettaa anniskelu klo 17 eivätkä asiakkaat voi nauttia viiniä tai olutta ruoan kanssa, joten illallisia tarjoaville ruokaravintoloille tehty myönnytys on näennäinen. Jotkin ravintolat jatkavat tappiollisena toimintaansa tarjotakseen työntekijöilleen edes vähän työtunteja. Ravintolat joutuvat lomauttamaan vastentahtoisesti tuhansia työntekijöitään. Myös kahviloiden ja pikaruokaravintoloiden tulee sulkea ovensa klo 20. Valtioneuvosto ei ole esittänyt perusteita sille, miksi se katsoo tartuntatautilain ja eduskunnan ruokaravintoloita koskevien lausumien perusteella lainmukaiseksi rajoittaa ruokaravintoloiden toimintaa päättämällään tavalla, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.