Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Omikron voi varjostaa ensi vuoden alkua.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisyys kehittyi marraskuussakin hulppeaa tahtia. Työllisiä oli 62 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 24 000 vähemmän.

Työllisyysasteen trendiluku oli marraskuussa 72,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,9 prosenttia. Työllisyysasteen trendiluku on parempi kuin ennen koronakriisiä. Vuosi sitten se oli 70,7 prosenttia.

72,8 prosentin työllisyysaste on korkein tämän hallituksen aikana koronasta huolimatta.

Työttömiä Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan oli marraskuussa 164 000. Työ- ja elinkeinotoimistoissa sekä kuntakokeiluissa oli kaikkiaan 253 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua.

Myös työ- ja elineinotoimistoissa työttömien työnhakijoiden määrä oli 62 000 pienempi kuin edellisen vuoden marraskuussa.

ILMOITUS

Marraskuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 19 000, mikä oli 39 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainán mukaan luvut kertovat siitä, millaisia työllisyyslukemia on mahdollista saavuttaa lyhyessäkin ajassa riittävällä kokonaiskysynnällä.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan ”hyvä meininki jatkui”. Hän ennakoi, että omikronin takia ensi vuoden alku ei ole yhtä valoisa, ”mutta ainakin siihen lähdetään hyvistä asemista”.

Ainoa varjo tänään julkistetuissa työllisyystilastoissa on pitkäaikaistyöttömyyden kasvu. Yli vuoden työttömä olleita oli TE-toimistoissa vuosi sitten 85 000, nyt 106 000. Kasvua oli 24,5 prosenttia.