Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Toisen ilo on toisen suru – niin hävittäjäpäätöksessäkin. Nyt keski-ikäisten miesten pitää tehdä muuta kuin vertailla lehtien palstoilla, mikä hävittäjä olisi Suomelle paras. Auton koeajojuttuja muistuttaneet vertailut hävittäjistä ovat olleet synkällä tavalla humoristisia – kyse on kuitenkin ihmisten tappamiseen ja tuhoamiseen suunnitellusta vekottimesta.

Joka tapauksessa Suomi on päätöksensä tehnyt, ja noin kymmenen miljardia laitetaan yhdysvaltalaisiin F-35-hävittäjiin. Niitä alkaa tulla Suomeen vuonna 2025, ja nyt käytössä olevat yhdysvaltalaiset Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Vasemmistoliitolle päätös oli vaikea, mutta koko ajan on ollut selvää, että Suomi ostaa uusia hävittäjiä. Ikävä kyllä nykyisessä maailmantilanteessa saastuttaville tappokoneille on tarve, siitä pitää aggressiivinen Venäjä huolen.

Jotkut ovat vaatineet, että vasemmistoliiton pitäisi jättää hallitus päätöksen vuoksi. Jos niin tehtäisiin, olisi se jättimäinen virhe. Äkkiväärällä politiikalla tarjolla on ikuinen oppositiopaikka, josta ei yhteiskuntaa muuteta.

Politiikassa on toki kyse ideologiasta, mutta välillä tarvitaan niin kutsuttua tolkun realismia. Vajaan kymmenen prosentin kannatuksella ei saa aikaan muutosta – siihen tarvitaan muita.

ILMOITUS

Tämä ei tarkoita, etteikö hävittäjähankintaa voisi ja pitäisi kritisoida. Tietysti pitää. Ensinnäkin poliitikot laitettiin lopulta mahdottoman paikan eteen, kun sotilaat toivat esityksensä hyvin nopealla varoitusajalla päätettäväksi.

Jos julkisuudessa liikkuvat tiedot pitävät paikkansa, voi todeta, että vaatisi todella kovaa pokkaa ministeriltä sanoa puolen tunnin perehtymisen jälkeen kenraaleille, että he esittävät väärää konetta. Aikataulu oli demokratian kannalta huono.

Sama koskee lopullista hintalappua. Ilmeisesti yhdysvaltalaiset tarjosivat koneita hinnalla, jolle oli lopulta mahdotonta sanoi ei. Mutta kukaan ei osaa sanoa, mitä käyttökustannuksille tapahtuu.

Voi olla, että pian kenraalit vaativat lisärahaa, jotta koneilla voidaan lentää. Silloin on vaikea sanoa enää ei.

Päätoimittaja