Lehtikuva/Vesa Moilanen

Edellinen hallitus siirsi työnantajamaksuja palkansaajille. Kun ne otetaan huomioon, verotus on Suomessa kevyempää kuin Ruotsissa.

Veronmaksajien keskusliitto julkaisi keskiviikkona vuosittaisen palkkaverovertailunsa . Sen pääsanoma oli aamun ykkösuutisia: Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on Suomessa 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi. Eli samasta 46 000 euron vuositulosta jää Suomessa käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.

Etujärjestön selvitykset menevät mediassa sellaisinaan läpi, vaikka ne ovat puutteellisia ja jättävät asioita huomiotta. SDP:n veroasiantuntija, ministeri Sirpa Paateron erityisavustaja Lauri Finér on käynyt läpi tämänvuotisen. Hän kirjoitti Twitterissä, että kirsikanpoiminta tilastoista jatkuu siitä huolimatta, että asiasta huomautetaan joka vuosi.

Nyt Veronmaksajat on Finérin mukaan päässyt johtopäätökseensä sivuuttamalla työnantajien vero-osuuden, joka Ruotsissa on korkeampi. Juha Sipilän hallitus siirsi kiky-sopimuksessa työnantajamaksuja työnantajilta palkansaajille.

”Kaikki palkkaverot huomioiden Suomen verotus alempaa eri tulotasoilla”, Finér twiittaa alla olevalla kuviolla.

Myöskään OECD:n ja EU:n tilastoissa erityisen kireänä verottajana. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo julkaisi kuvan kokonaisveroasteesta eri maissa. Se pohjautuu EU:n tilastoihin. Eurostatin mukaan Suomen kokonaisveroaste on 42,2 prosenttia, Ruotsin 43,4 ja esimerkiksi Tanskan 47,6 prosenttia.

ILMOITUS

Yritysten voittojen verotus on Suomessa verrokkimaiden alhaisin, 20 prosenttia.

Lauri Finèrin mukaan Veronmaksajien tilastoissa on paljon hyvää tietoa.

”Sen tilastokirsikanpoiminta on kuitenkin ikävää, sillä verotus on muutenkin teknistä. Nyt aika menee tosiasioiden avaamiseen sisältökeskustelun sijaan. Olisi kiva kuulla, miksi @Veronmaksajat jatkaa näin vuodesta toiseen?”

Veronmaksajat vastasi kysymykseen näin:

Uutista on korjattu 16.12. kello 15.00. Toisin kuin siinä väitettiin, Veronmaksajien Mikael Kirkko-Jaakkola vastasi Finérille uutisen lopusta löytyvällä tavalla.