Lehtikuva/Wakil Kohsar

Amerikkalaiset pudottivat räjähteitä asutuille alueille.

Amnesty Internationalin viime yönä Suomen aikaan julkaiseman raportin mukaan Afganistanin hallituksen kaatumisen aikaan elokuussa sotarikoksiin syyllistyivät Taleban, Yhdysvaltojen asevoimat ja Afganistanin turvallisuusjoukot.

No Escape: War Crimes and Civilian Harm During The Fall Of Afghanistan To The Talibanraportti käsittelee erityisesti siviileille kärsimystä aiheuttaneita sotarikoksia Afganistanissa.

– Kodit, sairaalat, koulut ja kaupat muuttuivat rikospaikoiksi, joilla ihmiset jatkuvasti kuolivat tai loukkaantuivat. Afganistanilaiset ovat kärsineet liian kauan, ja uhrien on saatava oikeutta ja korvauksia, Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard sanoo järjestön tiedotteessa.

Hän vaatii Kansainvälistä rikostuomioistuinta kumoamaan epäonnistuneen päätöksensä olla painottamatta Yhdysvaltojen ja Afganistanin sotilasoperaatioiden tutkintoja.

– Todisteita jokaisesta mahdollisesta sotarikoksesta on seurattava, riippumatta minne se voi johtaa.

ILMOITUS

Amnesty on kerännyt todisteita Talebanin sotarikoksista ennen hallituksen kaatumista elokuussa 2021 kuin myös sen jälkeen. Raportin mukaan Talebanin joukot ovat kiduttaneet ja murhanneet uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä, entisiä Afganistanin turvallisuusjoukkojen ANDSF:n sotilaita sekä Afganistanin entistä hallitusta tukeneita ihmisiä.

Taleban kidutti ja ampui

Amnestyn haastattelemat henkilöt kertovat jääneensä Talebanin vangeiksi syyskuussa 2021 Panjshirin maakunnassa. Noin 20 miehen joukkoa pidettiin vangittuina kahden päivän ajan. Osan ajasta miehet olivat vangittuina kyyhkysille tarkoitetussa häkissä.

Vangittuja kidutettiin eikä heille annettu ruokaa, vettä tai lääkinnällistä apua. Lisäksi heitä uhkailtiin jatkuvasti teloituksella.

Vangittujen kidutus ja muu epäinhimillinen kohtelu täyttää sotarikoksen tunnusmerkistön.

Lisäksi Talebanin taistelijat suorittivat läheisessä kylässä ovelta-ovelle etsintöjä, joissa he etsivät hallitukselle työskennelleitä henkilöitä. Ainakin kuusi miestä teloitettiin saman päivän aikana, suurin osa ampumalla päähän, rintaan tai sydämeen.

Tällaiset murhat täyttävät niin ikään sotarikoksen tunnusmerkistön. Silminnäkijät kertoivat, että osa teloitetuista oli aiemmin työskennellyt ANDSF:lle, mutta teloitusten tapahtuessa yksikään ei kuulunut turvallisuusjoukkoihin tai ollut osallistunut Talebanin ja hallituksen välisiin taisteluihin.

Entiseen hallitukseen yhdistetyt ihmiset ovat joutuneet teloitetuiksi tai muiden kostotoimien kohteiksi myös Spin Boldakissa. Amnesty on aiemmin raportoinut hazaroiden joukkosurmista Ghaznissa heinäkuussa ja Daykundissa elokuun lopussa. Taleban on rajoittanut puhelin- ja internetverkkoa maaseudulla, joten kostotoimien ja murhien kokonaismäärä on edelleen pimennossa.

Siviiliuhreja USA:n ja Afganistanin iskuissa

Talebanin lisäksi tuhoa saivat aikaan Yhdysvaltojen ja Afganistanin entisen hallinnon iskut. Amnestyn raportti käsittelee neljää ilmaiskua viime vuosilta, joista todennäköisesti kolme on tapahtunut Yhdysvaltojen toimesta ja yksi Afganistanin. Yhteensä 28 siviiliä kuoli (15 miestä, 5 naista ja 8 lasta) ja 6 loukkaantui iskuissa.

Siviiliuhrit olivat usein seurausta siitä, että Yhdysvallat pudottivat räjähteitä tiheästi asutulle alueelle. Marraskuussa 2020 ilmaiskussa, jonka takana todennäköisesti oli Yhdysvallat, kuoli viisi siviiliä – joista yksi oli kolmekuinen tyttövauva – ja kuusi loukkaantui Kunduzin maakunnassa.

Vastaavanlaisia siviilejä tappaneita tai vahingoittaneita ilmaiskuja jatkettiin konfliktin loppumetreille asti. Yhdysvaltojen drooni tappoi 10 ihmistä, joista seitsemän oli lapsia, Kabulissa elokuun 2021 lopulla. Yhdysvaltojen armeija myöhemmin myönsi, että menehtyneet olivat siviilejä.

Kranaatteja asuinalueilla

Raportti käsittelee myös kahdeksaa maataistelua, joissa yhteensä 12 siviiliä kuoli ja 15 loukkaantui. Yhdysvaltojen kouluttamat ANDSF:n joukot ovat muun muassa toistuvasti käyttäneet kranaatinheittimiä asuinalueilla ja tappaneet kodeissaan piilotelleita siviilejä.

Esimerkiksi kesäkuussa 2021 Kunduzin alueella taisteltiin rajusti. Tuolloin hallituksen joukot ampuivat kranaatteja tiheästi asutuille asuinalueille. Talebanin joukot saivat jalansijaa käyttämällä kouluja ja moskeijoita omiin hyökkäyksiinsä ja vaatimalla kodeissa piilottelevia ihmisiä antamaan ruokaa heille. Yksi haastateltu kertoi, että Talebanin sotilaat varoittivat tulevista taisteluista, mutta hallitus ei ollut yhteydessä asukkaisiin mitenkään.

Kranaatinheittimien käyttö asuinalueilla voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkistön.

Talebanit nyt korvausvastuussa

Uhrien perheet kertoivat, etteivät ole saaneet hallitukselta riittäviä korvauksia tai lainkaan korvauksia. Amnesty vaatii niin Talibania kuin Yhdysvaltojen hallitusta huolehtimaan kansainvälisistä velvoitteistaan ja luomaan järjestelmän, joka varmistaa, että siviilit voivat hakea hyvitystä konfliktissa koituneista vahingoista.

– Talebanin muodostamalla hallituksella on nyt sama lakisääteinen velvollisuus maksaa korvauksia kuin entisellä hallituksella, ja heidän täytyy suhtautua siviileille koituneisiin vahinkoihin vakavasti, Agnès Callamard sanoo.

YK:n Afganistanin avustusoperaatio (UNAMA) raportoi, että vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana 1 659 siviiliä kuoli ja 3 524 siviiliä loukkaantui Afganistanissa. Siviiliuhrien määrä kasvoi 47 prosentilla edeltävästä vuodesta.