Lehtikuva/Markku Ulander

Perussuomalaisten vaihtoehto perustuu maailman köyhimmiltä riistämiseen, valtiovarainministeri sanoi.

Koronakriisi on maksanut tähän mennessä erilaisina tukina ja avustuksina Suomelle noin 15 miljardia euroa, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tiistaina eduskunnan budjettikeskustelussa. Summassa on mukana myös rokotteiden hankintaa ja kuntien valtionavustuksia.

Kriisin hoito on ollut kallista, mutta tehokasta. Talouden toimeliaisuus on elpynyt nopeasti, nopeammin kuin odotettiin, Saarikko sanoi. Ripeimmän kasvun vaihe lienee kuitenkin ohi.

Kysymyksiä Saarikolle herättivät opposition vastalauseet valtiovarainvaliokunnan budjettimietintöön.

– Kokoomus kertoo vastalauseessaan, että jos he saisivat päättää, moni asia olisi toisin. Menokehykset asetettaisiin vastuulliselle tasolle ja niistä pidettäisiin kiinni.

Tämän jälkeen Saarikko peräsi kokoomuksen puheenjohtajalta Petteri Orpolta jotain hyvää selitystä, koska säästölistan sijaan kokoomuksen budjettivastalause lisäisi ensi vuoden menoja 567 miljoonaa euroa.

ILMOITUS

– Tarvittaisiin siis reilu puolen miljardin lisäys menokehyksiin, jotta menotarpeenne voidaan rahoittaa. Kuinka tässä näin kävi kokoomus?

Perussuomalaiset sen sijaan tekivät miinusmerkkisen vastalauseen. Saarikon mukaan se perustuu pitkälti maailman köyhimmiltä riistämiseen.

– Sen haluaisin kuulla, miten arvioitte tämän vaikuttavan maailmalla pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden virtoihin, jos vauraat maat todella toimisivat näin.

Riikka Purra (ps.) vastasi, ettei kehitysapu ole vähentänyt siirtolaisuutta.

– Päinvastoin, mitä enemmän maksetaan kehitysapua, sitä enemmän globaalilla tasolla on siirtolaisia.

Kokoomuksen Orpo ei vastannut Saarikon väitteeseen mitään. Hänen mukaansa Saarikko yrittää vääntää punaista joksikin muuksi.