Lehtikuva/Markku Ulander

”Elvyttävän talouspolitiikan ansiosta Suomen työllisyysluvut ovat tällä hetkellä kaikkien aikojen huippulukemissa ja maan velkasuhde pienenee.”

Eduskunta aloitti tiistaina aamupäivällä vuoden viimeisen taiston ensi vuoden budjetista ja yleensä Sanna Marinin (sd.) hallituksen talouspolitiikasta. Budjettipuheita ja -äänestyksiä riittää näillä näkymillä ensi viikon alkuun.

Katja Hänninen huokui tyytyväisyyttä vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa. Hänen mukaansa vasemmistoliitto on voittanut hallituksessa jo tärkeimmät tavoitteensa. Ne ovat sote-, perhevapaa- ja oppivelvollisuusuudistukset.

– Olen iloinen, että nyt panostetaan nuoriin, terveyteen, tasa-arvoon ja heikoimmassa asemassa olevien tilanteen parantamiseen. Maksuton toinen aste on historiallinen taloudellinen panostus teini-ikäisten lasten perheille. Perhevapaauudistus taas antaa lisää tukea monelle taloudellisesti vaikeaan pikkulapsivaiheeseen. Onneksi tämä hallitus ymmärtää, että molempia tarvitaan. Myös lapsibudjetoinnista voi olla ylpeä.

Hallituksen talouslinja puree. Elvyttävän talouspolitiikan ansiosta Suomen työllisyysluvut ovat tällä hetkellä kaikkien aikojen huippulukemissa ja maan velkasuhde pienenee, Hänninen sanoi.

Myös hallituksen ilmastopolitiikka sai vasemmistoliitolta kiitosta.

ILMOITUS

Hännisen mukaan vaikein kompromissi hallituksessa on ollut ”veret seisauttavan kallis” F-35-hävittäjien hankintapäätös. Vasemmistoliitto on ainoana eduskuntapuolueena suhtautunut kriittisesti hankinnan laajuuteen ja budjettiin.

– Kalliille hävittäjähankinnoille olisi ollut vaihtoehtoja ja niitä olemme pitäneet esillä läpi hallituskauden.

Keskusta taas maalitauluna

Oppositio arvosteli jo perinteiseen tapaan eniten keskustaa.

– Keskustalta on unohtunut ensimmäisen adventin teema, nöyryys, piikitteli Vilhelm Junnila (ps.).

Junnila viittasi viime viikon kyselytuntiin, jossa perussuomalaiset nostivat jälleen kerran esille polttonesteiden ja sähkön hinnan nousut. Keskustan ministerit sanoivat, että maksuvaikeuksissa voi kääntyä sosiaaliturvan puoleen.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoi valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) olevan erinomainen puheidensa perusteella, mutta ei ”tässä vasemmistohallituksessa”.

– Miksi? Koska sananne ovat vain kuumaa ilmaa. Ne ovat vailla tekoja. Olette jälleen jämäköitynyt kertomalla, että menojen kasvulle pitää laittaa piste. Se taisi olla keskustalle laskujeni mukaan viides kerta vaalikauden aikana.

– Käsillä oleva budjettinne kuitenkin paljastaa todelliset karvanne. Menokehykset on rikottu, työllisyystoimet lykätty ja säästötoimet näyttävästi peruttu esittämättä mitään muuta tilalle. Hallitus jätti tekemättä valinnat, jotka itsekin tietää välttämättömiksi.

Alijäämä puolittuu

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa vastattiin jo etukäteen tiedossa oleviin opposition moitteisiin.

– Hallituksen politiikka tukee kasvua. Sen ansiosta tämä budjettiesitys pienentää alijäämää tämän vuoden 14,4 miljardista vajaaseen seitsemään miljardiin, eli puolittuu, sanoi Riitta Mäkinen.

– Euroopan keskuspankki antoi syksyllä tukiopetusta finanssikriisin opit unohtaneille todeten, että talouden äkkijarrutus heikentäisi elpymistä ja pahentaisi pitkäaikaista vahinkoa.

– Osa oppositiossa tietää IMF:ää ja Euroopan keskuspankkia paremmin ja vaatii hätäisiä menoleikkauksia, vaikka koronaa ei vielä ole voitettu ja sen hoitovelka on maksamatta.