Antti Yrjönen

Vasemmistoliiton Mai Kivelän mukaan Suomi jarruttaa EU:n ilmastotoimia tukemalla fossiilisten energiamuotojen investointisuojaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien Energy Charter Treaty -sopimusta (ECT-sopimus) ja Suomen kantaa siihen.

ECT-sopimus on käytetyimpiä investointisuojasopimuksia. Viime vuosina sopimusta ovat käyttäneet erityisesti fossiiliseen energiaan investoineet yhtiöt.

Yhtiöt ovat halunneet turvata investointinsa esimerkiksi haastaessaan hiilikieltolakeja, joita valtiot säätävät ilmaston lämpenemistä hidastaakseen. ECT:tä käytetään nykyään ilmastotoimien hidastamiseen, mikä ei ole yhteensopivaa Pariisin sopimuksen päästövähennystavoitteiden kanssa.

Erityisesti fossiili-investointeja suojataan sopimukseen vetoamalla ja valtioilta miljardikorvauksia vaatimalla, mikäli valtiot haluavat ajaa fossiilisten käyttöä alas. Suomi kannattaa sopimuksen soveltamisen jatkamista.

– Näin ECT-sopimusta käytetään ilmastotoimien vastustamiseen, toteaa Kivelä.

ILMOITUS

– Se taas ei ole hyväksyttävää enää 2020-luvulla, kun jo vuosikymmeniä on ollut tiedossa, että fossiilisten käyttö pitää lopettaa turvallisen ilmaston takaamiseksi.

Fortumin ja Uniperin investointikanteet EU-oikeuden vastaisia

Euroopan unionin tuomioistuin on vastikään todennut, että ECT-sopimusta ei saa soveltaa EU:n sisäisissä investointiriidoissa. Suomi on yksi viidestä jäsenvaltiosta, joka ei osallistunut viralliseen sijoittajille suunnattuun linjaukseen energiainvestointiriitojen lopettamisesta.

– Miten Suomi perustelee kantaansa ECT-sopimuksen suhteen, kysyy Kivelä.

Hän kysyy myös, miten Suomi aikoo suhtautua Fortumin ja sen tytäryhtiön Uniperin vireillä oleviin investointikanteisiin esimerkiksi Alankomaissa ottaen huomioon, että ne ovat EU-oikeuden vastaisia.