Jarno Mela

Vasemmiston Kautto: Budjetti parantaa miljoonalla kevyttä liikennettä ja liikenneturvallisuutta Äänekoskella ja Viitasaarella.

Vasemmistoliiton äänekoskelainen kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Juho Kautto riemuitsee yhteensä miljoonan euron satsauksista Äänekosken ja Viitasaaren kevyeen liikenteeseen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta esitti tänään perjantaina teki hallituksen talousarvioesitykseen kaikkiaan noin 40 miljoonan euron lisäykset. Liikenneturvallisuutta, elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja pyöräilyä parantaviin väylähankkeisiin osoitetaan noin 19 miljoonan euron lisäys, oppimisen ja kulttuurin edistämiseen noin 10 miljoonan euron lisäys sekä ympäristönhoitoon ja luontokohteiden ylläpitoon 2,7 miljoonan euron lisärahoitus.

Valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on noin 65 miljardia euroa, mikä on 3,3 miljardia euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna.

”Liikenneturvallisuuden kannalta väylä on ihan pommi.”

Liikenneturvallisuutta lisää

Kevyen liikenteen väylä Äänekosken Konginkankaalle maantielle 6456 on saamassa 500 000 euroa suunnitteluun ja rakentamiseen. Kautto jätti aiemmin syksyllä talousarvioaloitteen rahan myöntämisestä hankkeelle.

– Olen kovin kiitollinen, että valtiovarainvaliokunnan liikennejaosto noteerasi talousarvioaloitteeni. Iso kiitos myös vasemmistoliiton Merja Kyllöselle, joka on jaksanut jaostossa Äänekosken puolesta puhua. Tämä ei ollut mikään läpihuutojuttu, Kautto sanoo.

ILMOITUS

Kautto tähdentää sitä, että maantiellä kulkee paljon koululaisia ja muuta kevyttä liikennettä ilman piennarta tai valaistusta.

– Liikenneturvallisuuden kannalta väylä on ihan pommi. Erillinen kevyen liikenteen väylä parantaa merkittävästi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta ja mahdollistaa koululaisten omaehtoisen liikkumisen, Kautto sanoo.

Parantaa kansanterveyttä

Myös maantie 16909 Viitasaarella saa jalankulku- ja pyörätien, kun valtiovarainvaliokunta osoitti sillekin 500 000 euron määrärahan.

– On edistystä, että merkittävä osuus liikenteen jakovarasta käytetään nyt kevyen liikenteen kehittämiseen. Hyvät kävelyn ja pyöräilyn edellytykset parantavat kansanterveyttä ja säästävät ilmasto, Kautto kiittää.

– Aivan erityisen tärkeää on, että teemme liikkumisesta myös turvallisempaa pienille koululaisille ja isommillekin liikkujille.

Eduskunta äänestää vielä ennen joulua budjetista.