Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Liiton hallitus on koolla tiistaina. Työtaistelu-uhka koskee yrityksiä, joiden kanssa sopimukset eivät ole silloin valmiita.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala väläyttää Kauppalehdessä lakkovaroitusta yrityksiin, joiden kanssa sopimusta ei vielä ole. Liiton hallitus on koolla tiistaina.

Paperiliitto on tehnyt sopimuksen alan suuryriyksiin kuuluvan Stora Enson kanssa, mutta ei kahden muun suuren eli Metsä Groupin ja UPM:n kanssa. Vaikeimmalta tilanne näyttää UPM:n kohdalla sillä sen ja liiton välillä ei ole yhteisymmärrystä edes siitä, mistä neuvotellaan. UPM haluaa tehdä oman sopimuksen jokaiselle liiketoiminnalle erikseen, Paperiliitto yrityskohtaisen sopimuksen.

Stora Enson lisäksi sopimuksia on syntynyt noin 30 yrityksen kanssa.

Mahdolliset lakot alkaisivat vuoden vaihteessa, sillä nykyinen sopimus on voimassa vuoden loppuun.

– Riski on olemassa, että työtaistelu-uhat laitetaan kaikkiin niihin yrityksiin, joissa ei ole sopimukset valmiina tiistaina 14.12. Vanhala sanoo Kauppalehdelle.

Vanhalan mukaan mahdollinen työtaistelu tarkoittaisi työnseisausta, joka alkaisi ensi vuoden alussa. Paperiliiton jäsenet olisivat siis lakossa vuoden alusta lähtien.