Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) huomautti ryhmäpuheessaan, miten vähäisellä julkisella keskustelulla HX-hanke ja hankintapäätös on tehty, kun ottaa huomioon, että kyse on valtion historian kalleimmasta investoinnista.

Lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen eduskunnassa tänään tiistaina 7.12.. Ryhmäpuhe käsitteli puolustusselontekoa. Kansanedustaja Mustajärvi on muun muassa eduskunnan puolustus- ja tiedusteluvalvontavaliokuntien jäsen sekä ulkoasiainvaliokunnan varajäsen.

Ryhmäpuheessaan Mustajärvi huomautti, miten vähäisellä julkisella keskustelulla HX-hanke ja hankintapäätös on tehty, kun ottaa huomioon, että kyse on valtion historian kalleimmasta investoinnista.

Hävittäjäkauppa ulottuu 40 vuoden päähän

– Puolustusselonteon aikajänne on noin kymmenen vuotta. Hävittäjäkauppa ulottuu neljänkymmenen vuoden päähän ja sitoo Suomen myös ulko- ja turvallisuuspoliittisesti, ei pelkästään puolustuspoliittisesti, toimittajamaahan, Mustajärvi sanoo.

”Riskitekijöitä on paljon sekä hankkeessa itsessään, että sen vaikutukselle koko puolustussektoriin”

Mustajärvi muistutti puheessaan, että puolustusvaliokunnan mukaan uusien hävittäjien käyttö- ja ylläpitokustannukset eivät saisi ylittää kymmentä prosenttia vuotuisesta puolustusbudjetista.

– Riskitekijöitä on paljon sekä hankkeessa itsessään, että sen vaikutukselle koko puolustussektoriin: aikajänne on tavattoman pitkä, indeksimuutoksia voi vain arvailla samoin kuin valuuttakurssimuutoksia, puolustusmateriaalien hinnat kallistuvat keskimääräistä nopeammin ja asejärjestelmien uusiminen maksaa paljon, Mustajärvi korostaa.

Ylimitoitettu hävittäjähanke olisi muualta pois

Vasemmistoliiton mielestä Suomella tulee olla riittävän hyvin varustetut maa-, meri- ja ilmavoimat. Teknologia kehittyy huimaa vauhtia, ja aiemmat käsitykset uhkista ja sodankäynnin kuvasta voivat muuttua nopeasti.
Markus Mustajärven mukaan ylimitoitettu hävittäjähanke voi sitoa liikaa Suomen puolustusresursseja tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaisi Mustajärven mukaan menoleikkauksia tai lisäbudjetointia toisaalle puolustusvoimissa.
– Jos kriittisesti arvioitaisiin strategisten investointien mittakaava ja tarkoituksenmukaisuus, taloudellinen kestävyys ja ilmastomuutoksen torjunta, niin aina parempi. Ne kaikki liittyvät toisiinsa, Mustajärvi toteaa.