Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallituksen on määrä arvioida uusia ilmastopäätöksiä maaliskuussa.

Entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) mielestä hallituksen ei tarvitse keväällä tehdä lisää ilmastopäätöksiä. Sipilä toimii tällä hetkellä eduskunnassa ympäristövaliokunnan puheenjohtajana, missä roolissa hän on antanut haastattelun Maaseudun tulevaisuudelle

– Ilmastomuutoksen hillintään tehtävien toimien, jotka tähtäävät kymmenen vuoden päähän, arviointi on vaikeaa, ellei mahdotonta kuuden kuukauden kuluttua päätöksistä, Sipilä muotoilee MT:lle.

Hallituksen on määrä kokoontua ensi maaliskuussa linjaamaan mahdollisista uusista ilmastotoimista. Näin hallitus linjasi budjettiriihen yhteydessä käydyn väännön jälkeen. Maaliskuussa hallituksen on määrä saada arviot lukuisilta asiantuntijoilta.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö kommentoi Sipilän haastattelua hieman happamin sanakääntein Twitterissä.

– Sovitusta pidetään kiinni, paitsi jos se on keskustalle ”vaikeaa, ellei mahdotonta”? No, ehkä Sipilä viittaa eksaktin arvioinnin vaikeuteen. Onneksi olemme yhdessä päättäneet hyödyntää maan kovimpia asiantuntijoita tässä. Eiköhän pidetä siitä(kin) kiinni, Hyrkkö kirjoittaa.

ILMOITUS

Hyrkön sovitusta on pidettävä kiinni viittaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon antamaan kommenttiin, jonka mukaan muiden hallituspuolueiden pitää pitää sovitusta kiinni. Saarikko viittasi tuolloin julkisen talouden sopeuttamiseen eli leikkauksiin.

Hallituksella on ensi vuonna edessä ainakin kolme vaikeata neuvottelukierrosta. Helmikuussa sen pitäisi saada kokoon 110 miljoonan euron edestä julkista taloutta vahvistavia työllisyyspäätöksiä. Käytössä olevien laskentamallien vuoksi tuollaisia on erittäin vaikea tehdä ilman leikkauksia.

Maaliskuussa on vuorossa ilmasto, jossa Sipilän kommentin perusteella on edessä kaikkea muuta kuin yksituumainen puntarointi. Huhtikuussa hallitus kokoontuu sitten kehysriiheen päättämään seuraavien vuosien rahankäytöstä.