IPS/Zofeen T. Ebrahim

Ylipainon ja diabeteksen kaltaiset elämäntapasairaudet lisääntyvät Pakistanissakin.

– Tasapaino on kaiken avain, pakistanilainen Alia Chughtai sanoo. Kaksi vuotta sitten journalisti Chughtai perusti elokuvantekijä Akhlaque Mahesarin kanssa Pakistanin suurimpaan kaupunkiin Karachiin tätä ajatusta toteuttamaan ateriapalvelun nimeltä Aur Chaawal (’Ja riisiä’).

Chughtain matka kohti terveellistä ruokavaliota alkoi omasta kokemuksesta vuosikymmen sitten.

– Kahdeksaan viikkoon en voinut syödä valkosipulia tai sipulia, perusaineksia joita ilman desiruuan valmistamista ei voi kuvitellakaan, Chughtai muistelee. Desi-sanalla viitataan Etelä-Aasian laajasti ottaen samaan kulttuuripiiriin kuuluvien maiden (Pakistan, Intia, Bangladesh) ihmisiin.

Vatsavaivojensa syyksi hän arvelee teollisten mausteiden väri- ja makuaineita.

– Ryhdyin tähän, koska minulla oli henkilökohtainen tarve saada puhdasta desiruokaa ilman huonoa öljyä, kemikaaleilla lastattuja mausteita ja elintarvikevärejä. Taistelen prosessoituja ruokia vastaan, sillä uskon niiden johtavan moniin vaivoihin. Minä uskon sydämellä kasvatettuihin kasviksiin ja hedelmiin, Alia Chughtai julistaa.

ILMOITUS

Aur Chaawalissa käytetään teollisesti tuotettujen mausteiden sijaan vanhanaikaisesti morttelia, jolla jauhetaan mausteet ja murskataan inkivääri, chili ja valkosipuli.

– Meidän tapamme laittaa ruokaa vaatii kieltämättä työtä, mutta se on puhdasta ja terveellistä.

Paikalliset raaka-aineet

Ateriapalvelun toiminta hakee tasapainoa kestävyyden, ravitsemuksen ja saavutettavuuden välillä.

– Teemme parhaamme, jotta raaka-aineemme olisivat paikallisesti tuotettuja, mukaan lukien erilaiset juustot ja jopa pastat, Mahesar sanoo.

Laadukkaiden tuotteiden etsiminen vaatii paljon tutkimusta, mutta yhtiökumppanit nauttivat siitä.

– Me saamme Sindhin pienistä kaupungeista mausteita, Punjabin Muzaffarabadista tiettyjä chililajikkeita, sahramia ja tattaria Gilgit-Baltistanin alueen Hunzasta, sinapinsiemeniä Lahoresta. Ruokaöljyn korvaavaa kirkastettua voita saadaan Sindhin Matiarista, Mahesar kertoo.

Ateriapalvelu toteuttaa Pakistanin Ravitsemus- ja ruokavalioyhdistyksen (PNDS) toivetta, että ruokayrittäjät edistäisivät entistä terveellisempiä ruuanvalmistustapoja ja ruokahävikin vähentämistä.

– Ravintoon ja elämäntapaan liittyvät ylipainon ja diabeteksen kaltaiset krooniset sairaudet lisääntyvät nopeasti Pakistanin aikuisten ja myös lasten keskuudessa, PNDS:n johtaja Fayza Khan sanoo.

– Jos perinteiset ruuat valmistetaan paremmilla tekniikoilla, ne ovat terveellisempiä kuin teollisesti tuotetut.

Ilmastovaikutukset minimoidaan

Kun Chughtai ja Mahesar ovat hienosäätäneet liiketoimintamalliaan, he ovat pyrkineet minimoimaan toimintansa ympäristö- ja ilmastovaikutukset.

– On velvollisuutemme ruokayrittäjinä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, huolehtia eläinten hyvinvoinnista ja suojella pienviljelijöitä ja ruokabisneksen työläisiä, Chughtai sanoo.

He kompostoivat keittiöjätteensä ja käyttävät sitä kattopuutarhansa lannoitteena. He kasvattavat katolla paprikaa, chilejä, parsakaalia, tomaatteja, munakoisoa, kurpitsaa ja yrttejä.

– Aluksi käytimme sokeriruo’osta valmistettuja kulhoja ja säiliöitä, mutta ne olivat meille liian kalliita. Nykyään käytämme tavallisia uudelleenkäytettäviä muovirasioita. Kun asiakas tuo rasian täytettäväksi, hän saa kymmenen prosentin alennuksen. Ihmiset eivät halua maksaa desiruuasta enemmän kuin muusta, Chughtai selittää.

Karachi on vaativa ympäristö yrittäjälle

Karachissa riittää ateriapalveluita, ruokakojuja ja ravintoloita, ja kaupungissa on valtava arvostelukykyisten ruokaharrastajien joukko. Karachi on ”etnisyyksien seisova pöytä”, jossa monet ruokakulttuurit kukoistavat.

Siinä ympäristössä voi pitää saavutuksena, että Aur Chaawal on kahdessa vuodessa kerännyt 10 000 Instagram-seuraajan joukon ja tasaisen, päivittäisen 35-45 asiakkaan virran.

– Meidän täytyy olla innovatiivisia. Meidän menestyksemme pohjautuu vakituisten asiakkaidemme tietoisuuteen, että Aur Chaawalin ruokalista on aina terveellinen, Mahesar sanoo.

Englanninkielinen versio