Emma Grönqvist

Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN ovat julistaneet teknologiateollisuutta ja malmikaivoksia koskevan ylityökiellon alkaen 4. joulukuuta. Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtosen mukaan nyt katsotaan, saadaanko työmarkkinoille painetta ratkaisujen saamiseksi.

Lauantaista alkaen teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloilla on voimassa ylityökielto sekä työnantajan aloitteesta tapahtuva vuoronvaihtokielto. Työtaisteluun päädyttiin, koska Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien väliset neuvottelut keskeytyivät tiistaina 30 marraskuuta.

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN:n perjantaina julistama ylityökielto koskettaa yhteensä noin 150 000 työntekijää.

”Olemme todella kaukana toisistamme”

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kommentoi KU:lle, ettei pysty ymmärtämään työnantajapuolen motiivia ja ajatuksia neuvotteluissa. Lehtonen toivoo, että ylityökielto toimisi eräänlaisena herätyssoittona työnantajapuolelle erityisesti palkankorotusten tason ja jakautumisen suhteen.

”Pallo on ollut koko syksyn ajan Etelärannan kenttäpuoliskolla.”

–Tällä hetkellä olemme todella kaukana toisistamme, Lehtonen jyrähtää.

Lehtonen kuitenkin vakuuttaa, että Teollisuusliitto on valmis neuvottelujen jatkamiseen.

ILMOITUS

–Meillä on täysi valmius aloittaa neuvottelut vaikka vartin päästä. Kunhan kutsu tulee, me olemme paikalla. Se ei jää siitä kiinni, Turja Lehtonen sanoo.

Tavoitteena tasapeli

Turja Lehtonen sanoo, että ylityökiellolla ammattiliitot haluavat saada aikaan painetta työnantajien suuntaan, ja tavoitteena on molempia osapuolia tyydyttävä työehtosopimus.

–Nyt tietysti lähdetään katsomaan, saadaanko sitä työmarkkinoiden kuuluisaa painetta aikaiseksi, Lehtonen kertoo.

–Sitten kun se paine on riittävän kova, uskon että sen jälkeen saamme ratkaisuja.

Teollisuusliiton näkökulmasta ratkaisun avaimet ovat tällä hetkellä työnantajien, eli Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n käsissä.

–Pallo on ollut koko syksyn ajan Etelärannan kenttäpuoliskolla, Lehtonen sanoo.

–He ovat ajaneet työmarkkinat siihen tilanteeseen, jossa tällä hetkellä ollaan. Nyt me teemme toimia, jotta pallo pysyisi kentällä ja pallo pyörisi. Meidän tavoitteenamme on päästä tasapeliin: siihen, että saataisiin työehtosopimus aikaiseksi.