Lehtikuva/Jussi Nukari

Oppositio on vaihtoehtonsa Sanna Marinin hallituksen talouslinjalle kertonut. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa se on rajut leikkaukset työttömyysturvaan ja siitä huolimatta lisää velkaa. Perussuomalaisten vaihtoehto meni sirkukseksi, ja yhtä paljon se ottaisi lisää velkaa kuin oikeassakin ensi vuoden budjetissa.

Jos oikein huonosti käy, nämä kaksi ovat seuraavan hallituksen pääpuolueet jo 1,5 vuoden kuluttua. Ja että patamustaa pukkaisi, kolmanneksi pyöräksi mukaan tulisivat kristillisdemokraatit.

Nykynäkymillä nämä kolme puoluetta eivät yllä eduskuntaenemmistöön keväällä 2023. Porvarihallitukseen tarvittaisiin vielä ainakin keskusta, jossa mielitäänkin jo kovasti rökäletappion tuoneelle Juha Sipilän linjalle.

Äänestäjiä on ainakin varoitettu. Oppositio ansaitsee kiitokset siitä, että kertoo vaihtoehtonsa avoimesti. Oikeiston vaihtoehto on paluu edellisten hallitusten leikkauksiin ja talouskuriin, joiden suurin saavutus oli menetetty 2010-luku.

Vuoden 2008 talouskriisiin vastattiin päinvastoin kuin keväällä 2020 alkaneeseen koronakriisiin. Tuloksetkin ovat päinvastaiset. Kuten vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo usein eduskunnassa vertaa, silloin otettiin velkaa työttömyyteen, nyt työllisyyteen ja talouden käynnissä pitämiseen.

ILMOITUS

Kumpikin suuri oppositiopuolue on syyttänyt Marinin hallitusta lisävelasta, vaikka elämme keskellä rapsakkaa nousukautta. Kokoomus vastaa sen verran huutoonsa, että se ottaisi ensi vuonna lisävelkaa 4,5 miljardia euroa, kun hallitus ottaa sitä 7 miljardia.

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetin viides kappale kuuluu näin:

”Perussuomalaiset ovat huolissaan valtion velkaantumisesta. Vastuuton velkaantumistahti voidaan parhaiten kääntää, kun verovaroja ei laiteta haitallisiin tai toisarvoisiin kohteisiin entiseen tapaan. Vaikeassa taloustilanteessa asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen on tavallistakin tarpeellisempaa.”

Vaihtoehtobudjetin lopusta löytyy sitten se perussuomalaisten vaihtoehto euroina: 0,67 prosenttia vähemmän velkaa kuin hallituksen budjetissa.

Kokoomus saa vaihtoehtoaan tasapainoon hieman hallitusta enemmän tutulla metodillaan. Se on leikkauksia sosiaaliturvaan. Kokoomukselta turvassa eivät ole asumistuet, mutta varsinkaan eivät työttömät. Kokoomus toteuttaisi sen ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksen, jota keskustakin yrittää ensi helmikuun työllisyysneuvotteluissa.

Mutta sekään ei riitä. Lisäksi kokoomus lyhentäisi ansioturvan kestoa sadalla päivällä ja lisäisi karenssia seitsemällä.

Perussuomalaiset leikkaisi mistäpä muustakaan kuin kehitysyhteistyöstä ja maahanmuutosta. Yksi vaihtoehtobudjetin kukkanen on lupaus, että perussuomalaiset on valmis auttamaan pakolaisia kohdemaissa ja niiden lähettyvillä. Euroakaan lisärahaa tähän auttamiseen puolue ei kuitenkaan laittaisi. Se käytännössä lopettaisi koko nykyisenkin kehitysyhteistyön.

Jo nyt tiedetään, että seuraavissa vaaleissa vaihtoehdot ovat selvät: nykyisen hallituksen tulevaisuus- ja porvarihallituksen menneisyyslinja.

Politiikan toimittaja