Lehtikuva/Jussi Nukari

”Eduskuntavaaleissa vastakkain ovat nykyinen ihmisistä ja taloudesta kestävästi huolehtiva linja ja kokoomuksen kylmääkin kylmempi leikkauspolitiikka.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää käsittämättömänä, miten kokoomuksen ”räikeän epäoikeudenmukaiselle ja köyhyyttä syventävälle linjalle voi löytyä näin paljon kannatusta tässä maassa”. Andersson luki kokoomuksen vaihtoehtobudjetin ja pitää sen leikkauslistaa hyytävänä.

Politiikalla on todella merkitystä tämän maan pienituloisille, opiskelijoille ja aivan jokaiselle ihmiselle, hän kirjoittaa.

Opposition vaihtoehtobudjeteista keskustellaan tänään eduskunnassa kello 14 alkavassa täysistunnossa. Li Andersson keskittyy omassa analyysissään lähinnä kokoomukseen.

Se että maan suurimman oppositiopuolueen talouspolitiikka on tyhjää täynnä ei ole oikein millään mittarilla erityisen hauskaa, hän kuittaa perussuomalaisten vaihtoehdon.

Vaihtoehtobudjeteissaan perussuomalaiset ottaisivat yhtä paljon velkaa kuin hallitus. Kokoomuksen vaihtoehdossa valtio velkaantuisi 4,5 miljardia ensi vuonna, hallituksen budjetissa velkaa otetaan lisää 7 miljardia.

ILMOITUS

Vähemmän velkaa pienituloisilta leikkaamalla

Ero tulee pienituloisiin kohdistuvista leikkauksista.

”Kokoomus jatkaa avoimella eriarvoisuutta rajusti lisäävällä ja pienituloisia kurittavalla linjalla”, Andersson kirjoittaa.

Kokoomus esittää eläkkeen kertymisen lopettamista ansiosidonnaisen työttömyysturvan ajalta, mikä kasvattaisi työttömien eläkeköyhyyttä.

Kokoomus leikkaisi asumistukea reippaasti ja opiskelijat siirrettäisiin kokonaan pois asumistuen piiristä.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa kokoomus leikkaisi niin ikään rajusti vähentämällä sen kestoa 100 päivään, pidentämällä työssäoloehtoa 12 kuukauteen ja lisäämällä työttömyysturvaan omavastuupäiviä.

Kokoomus leikkaisi myös peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, ja tekisi viimesijaiseksi etuudeksi tarkoitettuun toimeentulotukeen mittavia leikkauksia.

Anderssonin mukaan on huomionarvoista, että Suomi on saanut jo ennen kokoomuksen nyt esittämiä leikkauksia huomautuksia Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta perusturvan liian alhaisesta tasosta.

Yhteensä kokoomus leikkaisi puolitoista miljardia kaikkein pienituloisimpien ja heikoimmassa asemassa olevien toimeentulosta ja eläketurvasta.

Työttömien kurittaminen ei tähän loppuisi vaan, sen lisäksi kokoomus leikkaisi vielä työttömien työllistämiseen osoitetusta palkkatuesta 190 miljoonaa.

”Pienituloisille annetut lupaukset pidetty”

Anderssonin mukaan hallituksessa on jouduttu poikkeuksellisen vaikean tilanteen eteen koronan myötä.

”Mutta olen henkilökohtaisesti erittäin ylpeä siitä, että emme missään vaiheessa ole pettäneet lupauksia, jotka annoimme viime eduskuntavaaleissa tämän maan pienituloisille.”

”Purimme aktiivimallin, teimme peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen tasokorotuksen, korotimme takuu- ja kansaneläkkeitä ja teimme lapsiperheiden etuuksiin korotuksia. Edes nyt, kun oppositio on kimpussamme siitä huolimatta, että taloudessa menee hyvin, emme ole perääntyneet tasa-arvon edistämisestä, koska se on meille keskeinen arvo ja periaate.”

Eduskuntavaaleissa suomalaiset tulevat olemaan tärkeiden valintojen edessä.

”Vastakkain on nykyinen ihmisistä ja taloudesta kestävästi huolehtiva linja sekä kokoomuksen kylmääkin kylmempi leikkauspolitiikka”, Andersson määrittelee vaihtoehdot.