Lehtikuva/Jussi Nukari

Kainuulaisten mielestä ne eivät saa jäädä kumileimasimiksi. Pohjanmaalla peräänkuulutettiin henkilöstön loppuun palamisen pysäyttämistä.

Aluevaltuustojen vaaleihin on aikaa alle kaksi kuukautta. Vasemmistoliitossa kuten muissakin puolueissa on parhaillaan käynnissä ehdokkaitten asettaminen. Syyspiirikokouksissa linjattiin, millaisiksi vasemmistoliitto haluaa hyvinvointialueiden muodostuvan.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestäminen siirtyy sote-uudistuksessa kunnilta hyvinvointialueille.

Sotkamossa piirikokouksensa pitänyt Kainuun Vasemmisto vaati, että Kainuun tulevalle hyvinvointialueelle on valmisteltava laajaan demokratiaan, kuntalaisten aitoon osallisuuteen perustuva toimintatapa.

Ensi tammikuussa valittava aluevaltuusto ei saa jäädä pari kertaa vuodessa kokoontuvaksi kumileimasimeksi ja vallan keskittyä virkamiehille ja muutaman henkilön suppealle aluehallitukselle, piirikokouksessa varoitettiin.

Kainuun Vasemmiston mukaan nykyinen tilanne, jossa linjapäätöksiä tehdään kulisseissa kunnanjohtajien kokouksissa ja yhden puolueen keskinäisissä puheenjohtajapalavereissa, on kansanvallan irvikuva, josta on päästävä avoimeen, demokraattiseen päätöksentekoon.

ILMOITUS

Jo nykyistä hyvinvointialueen valmistelua on avattava laajempipohjaiseksi, piirikokous vaati. Kainuu selviää edessä olevista haasteista ja itsenäisenä alueena jatkossa vain siten, että toimitaan yhdessä ja kaikki kainuulaiset voivat kokea aitoa osallisuutta oman maakunnan ja hyvinvointialueen toimintaan.

Henkilöstön voimavarat turvattava

Pohjanmaan Vasemmisto vaati, että uusi hyvinvointialue panostaa voimakkaasti lähipalvelujen turvaamiseen kaikilla sosiaali- ja terveyspalveluiden alueilla ja koskien kaikkia hyvinvointialueen kuntia.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöpolitiikan uudistamisen pitää tähdätä työntekijöiden kroonisen loppuun palamisen pysäyttämiseen. Se edellyttää selkeää parannusta palkkaukseen, työolosuhteisiin ja etenkin tukihenkilöstön palkkaamiseen.

Nyt sotealan ammattilaisten työaika menee liiaksi tukipalveluiden toteuttamiseen ja se on pois varsinaisesta hoitotyöstä.

Piirikokouksen mielestä väestön ikääntyminen johtaa vääjäämättä siihen, että tähän saakka käyty tehostamisen tie on käyty loppuun. On uskallettava tehdä täyskäännös ja panostettava riittävän henkilöstön määrään ja palkkatasoon.

Pohjanmaan Vasemmisto peräänkuulutti uudelta hyvinvointialueelta kaikkia ammattiryhmiä kunnioittavaa työkulttuuria. Jyrkkien hierarkioiden sijaan tarvitaan yhteistyötä kaikkien ammattiryhmien kesken. Piirijärjestö kehottaa hyvinvointialueen panostavan työuupumusta ehkäisevään työhyvinvointiin.

Pohjanmaan Vasemmisto puheenjohtajana jatkaa Antti Knuuttila Seinäjoelta. Varapuheenjohtajiksi valittiin Leena Salmu Kokkolasta, Jorma Katajamäki Vaasasta ja Immanuel Grönlund Seinäjoelta.