Lehtikuva/Jussi Nukari

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto asetti 93 aluevaaliehdokasta syyspiirikokouksessaan. Tärkeä vaaliteema on työntekijöiden hyvinvointi.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto asettaa tammikuun aluevaaleihin täyden 98 ehdokkaan listan. 93 ehdokasta se asetti syyspiirikokouksessaan Uudessakaupungissa sunnuntaina.

Yksi ehdokkaista on puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson.

– Jos yhdellä sanalla pitäisi avata, miksi nämä vaalit ovat niin tärkeät, se olisi tasa-arvo. Tutkimuksissa on todettu, että Suomessa pienituloinen pääsee lääkärin vastaanotolle kaikista heikoimmin. Se on surullinen tosiasia maassa, jota kutsutaan hyvinvointivaltioksi, Andersson sanoo tiedotteessa.

Varsinais-Suomessa tilanne on hoitoon pääsyn suhteen vielä kaksi kertaa huonompi kuin maassa keskimäärin. Varsinais-Suomessa vain 32 prosenttia asukkaista pääsee viikossa hoitoon, vaikka maan yleinen keskiarvo on 64 prosenttia.

– On tärkeää muuttaa tämä kehityksen kulku, ja sen puolesta aion itse kampanjoida näissä vaaleissa.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton kärkiteemoja vaaleissa on nopeamman hoitoon pääsyn varmistaminen. Puolue haluaa, että hyvinvointialueet toimeenpanevat seitsemän vuorokauden hoitotakuun koko perusterveydenhuollossa ja samalla luopuvat terveyskeskusmaksusta. Kaikissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa pitää olla tarjolla perustason mielenterveyden hoitoon liittyvää osaamista ja palveluita.

Kiertäviä ammattilaisia ja etävastaanottoja

Vasemmistoliitto kampanjoi myös lähipalveluiden ja sote-alan ammattilaisten työolojen puolesta.

– Arjen kannalta tärkeiden lähipalveluiden, kuten sosiaali- ja terveyskeskusten ja vanhuspalveluiden, pitää jatkossakin olla ihmistä lähellä. Mutta meille ei riitä vain se, että jokaisessa kunnassa säilytetään sote-keskus. Me haluamme parantaa palveluita myös kasvukeskusten ulkopuolella, muun muassa kiertävien ammattilaisten avulla sekä etävastaanottoja kehittämällä, Andersson kertoo.

Hänen mukaansa on täysin ristiriitaista, että kovan työvoimapulan vallitessa monet sairaanhoitajat joutuvat olemaan töissä vuosia määräaikaisilla sopimuksilla.

– Vastentahtoinen työsuhteiden pätkiminen ja osa-aikaisuus sekä sosiaali- ja terveysalan pyörittäminen ylitöiden varassa on saatava loppumaan, ja on huolehdittava vakaista työsuhteista.

Anderssonin mukaan Varsinais-Suomi tarvitsee vahvan voiman, joka kaataa kokoomuksen esitykset palveluiden supistuksista ja ulkoistuksesta voittoa tavoitteleville yrityksille ja turvaa julkiset palvelut. Vasemmistoliitto ajaa ihmisten oikeutta nykyistä toimivampiin ja tasa-arvoisiin palveluihin.

– Sote-uudistus tehdään julkisten palveluiden turvaamiseksi. Me rakennamme nykyistä tasa-arvoisempia sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden parissa on hyvä työskennellä. Olemme vahva vastavoima kokoomuksen ajamille leikkauksille ja ulkoistuksille.

Yksiselitteinen tuomio työehtoshoppailulle

Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen syyskokous ilmaisi tukensa ammattiyhdistysliikkeen jäsenten työtaisteluille Arkea Oy:n suunnittelemaa työehtoshoppailua vastaan. Työtaisteluissa vastustetaan työehtojen heikentämistä, jotka johtavat jo ennestään pienipalkkaisten muun muassa ruoka- ja siisteyspalvelun ja kiinteistöhuollon työntekijöiden palkkojen pienentämiseen ja lisäksi lomapäivien määrän leikkauksiin.

Piirikokoua piti uskomattomana, että työvoimapulasta kärsiville aloille kaavaillaan jopa satojen eurojen leikkauksia kuukausituloihin.

”Juhlapuheet ovat nyt pahasti ristiriidassa tekojen kanssa. Suomessa duunarit ovat tunnollisesti auttaneet pitämään maatamme pystyssä tekemällä vaativaa työtä vaikeina aikoina. Tämäkö on kiitos korona-ajan työstä pienipalkkaiselle työntekijälle?, kysyy Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton syyskokous.

Piirin puheenjohtajana jatkaa Kaisa Vallavuori Naantalista, 1. varapuheenjohtaja on Tomi Nieminen Paimiosta ja 2. varapuheenjohtaja Taimi Räsänen Turusta.