Jussi Joentausta

Sotilaallisesti liittoutumattomalla maalla on aina suurempi liikkumatila toimia rauhanturvaajana kansainvälisissä kriiseissä.

Kansanedustaja Markus Mustajärvi peräänkuuluttaa Suomen kriisinhallintaoperaatioilta johdonmukaisuutta. Tietä pysyvään rauhaan ei Irakissa ole mahdollista löytää, ellei koko yhteiskuntaa saada vakautettua, hän sanoi vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa, joka käsitteli Irakissa tehtyä OIR-operaation selontekoa.

OIR, Operation Inherent Resolve käynnistyi vuonna 2014. Se on Yhdysvaltain johtama kansainvälinen koalitio, jossa suomalaiset sotilaat ovat olleet mukana Irakin sekä Irakin kurdien viranomaisten koulutus- ja konsultointitehtävissä.

– On tärkeää, että Suomi kantaa kansainvälistä vastuuta ja osallistuu aktiivisesti rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan. Isisin eteneminen oli pysäytettävä ja sen sotilaallinen voima tuhottava. Nyt olisi kyettävä vakauttamaan turvallisuustilanne. Tietä pysyvään rauhaan ei Irakissa ole mahdollista löytää, ellei koko yhteiskuntaa saada vakautettua, Mustajärvi sanoi.

Hän painotti, että Irakin rapautunut hallinto, poliittinen korruptio ja kansalaisten heikko osallistuminen viime vaaleihin maalaavat synkän kuvan maan poliittisen järjestelmän uskottavuudesta.

– Kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin osallistuttaessa pitää päätös tehdä aina perusteellisesti harkiten. Opittiinko kahdenkymmenen vuoden kokemuksista Afganistanista mitään? Pitää myös miettiä, mikä on paras panos-tuotos suhde Suomen ja kohdemaan kannalta. Hajottaako Suomi voimavarojaan liian moneen osaan?

ILMOITUS

Osaaminen vahvinta siviilikriisinhallinnassa

Vasemmistoliiton ja Mustajärven mukaan Suomen rooli ja osaaminen ovat vahvimmillaan siviilikriisinhallinnassa. Koulutus, kaupallisen yhteistyön edistäminen, toimivan poliittisen järjestelmän ja hallinnon rakentaminen sekä jälleenrakennus ovat Suomelle luontevia osa-alueita. Tavoitteena tulee olla, että Irakin turvallisuudesta vastaavat mahdollisimman pian maan omat viranomaiset.

– Irakissa siirrytään OIR-operaatiosta Naton johtamaan NMI-operaatioon, johon Suomikin lähti mukaan vähillä puheilla. NMI-operaation sanotaan näyttäytyvän hyväksyttävämpänä irakilaisten silmissä, koska shiia-kapinalliset vaativat nimenomaan yhdysvaltalaisten joukkojen poistumista maasta, sanoi Mustajärvi.

– Edelliseen viitaten: Suomella on sotilaallisesti liittoutumattomana maana aina suurempi liikkumatila toimia rauhanturvaajana kansainvälisissä kriiseissä.