Lehtikuva/Vesa Moilanen

Työllisten määrä nousi viime vuoden lokakuusta 65 000:lla.

Työttömien määrässä mentiin ensimmäistä kertaa koronakriisin alun jälkeen vuoden 2019 alapuolelle, tänään julkaistuista lokakuun työllisyysluvuista kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Tatu Leskinen.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli lokakuussa 65 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 37 000 vähemmän. Työllisyysasteen trendiluku oli lokakuussa 72,7 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 7,1 prosenttia.

Työllisyyden paraneminen koronakuopasta on ollut tänä vuonna vahvaa. Työllisyysasteen trendiluku on noussut lähes kaksi prosenttiyksikköä vajaassa vuodessa, huomautti SOSTEn pääekonomisti Jussi Ahokas aamulla.

Työttömyysaste on puolestaan laskenut tasan 8 prosentista 7,1:een.

Työllisyysasteen trendiluku on noussut koko vuoden. Vuosi sitten se oli 70,9 prosenttia, nyt siis 72,7.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa sekä kuntakokeiluissa oli lokakuun lopussa kaikkiaan 259 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua.

Muuten hyviä työllisyyslukuja rumentaa pitkäaikaistyöttömyyden voimakas kasvu. Yli vuoden työttömänä olleita oli viime vuoden lokakuussa 82 000, tänävuonna 108 000. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä on noussut lähes 32 prosenttiin samaan aikaan kun työttömyys kaiken kaikkiaan laski yli 17 prosenttia.