All Over Press/EPA-EFE/Stepan Franko

Ukrainan nykyinen presidentti Volodymyr Zelenskyi nousi 2019 valtaan lupaamalla kurinpalautusta maan politiikkaa pyörittäville oligarkeille.

Maan politiikan erikoisuuksiin kuuluu, että hän ei olisi kyennyt tekemään tätä ilman vahvaa tukea yhdeltä maan vaikutusvaltaisimmalta miljardööriltä. Zelenskyin presidentiksi nostanut tv-sarja Kansan palvelija pyöri miljardööri Ihor Kolomoiskyin omistamalla 1+1-televisiokanavalla.

Kolomoiskyin tuki Zelenskyille ei ollut yllättävää, sillä hän ajautui katkeriin riitoihin entisen presidentin, oligarkki Petro Porošenkon kanssa. Kyse oli luonnollisesti rahasta.

Kolomoiskyitä syytetään siitä, että hän olisi varastanut kyproslaisen yhtiön kautta 4,3 miljardia euroa itse omistamastaan Privat-pankista, jonka toinen pääosakas on oligarkki Hennadi Boholjubov.

Sotkuista johtuen pankki otettiin Porošenkon päätöksellä valtion haltuun vuonna 2016.

ILMOITUS

Toinen yhteenotto liittyy valtion kaasu- ja öljy-yhtiön Naftogazin omistaman Ukrnaftan ja maan öljyputkia hallinnoivan Ukrtransnaftan omistukseen.

Vuonna 2015 Ukrainassa ajettiin läpi laki, joka olisi rajoittanut Kolomoiskyin isoa vähemmistövaltaa yhtiöissä. Miljardööri vastasi hyökkäämällä asemiesten kanssa Ukrtransnaftan tiloihin.

Jäätyään lopulta tappiolle Kolomoiskyi lähti toiseen kotimaahansa Israeliin ja julisti, ettei palaa Ukrainaan ennen kuin Porošenko on kammettu vallasta. Näin tapahtuikin 2019, kun Zelenskyi valittiin presidentiksi.

Isku vastustajia vastaan

Osittain Zelenskyi on yrittänyt pitää kiinni lupauksistaan. Marraskuun alussa hän allekirjoitti niin sanotun antioligarkkilain, jonka määräyksellä suurliikemiehiltä estetään pääsy julkisen omaisuuden yksityistämiseen sekä kielletään heiltä poliittisten puolueiden ja mainonnan sekä mielenosoitusten rahoittaminen.

Toistaiseksi oligarkkien vastaisella kampanjalla on isketty vain Zelenskyin vastustajiin.

Heihin kuuluu ex-presidentti Porošenkon lisäksi oppositiossa olevan ”Oppositiofoorumi – Elämän puolesta” -puolueen puheenjohtaja Viktor Medvetšuk, jonka tyttären kummisetä on Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Marraskuussa Porošenko ilmoitti myyvänsä omistamansa tv-kanavat antioligarkkilain pakottamana.

Medvetšukin kolmen oppositiotelevisiokanavan lähetykset puolestaan katkaistiin alkuvuodesta Zelenskyin johtaman kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päätöksellä. Nyt Medvetšuk istuu kotiarestissa.

Oligarkkien valta ei silti näytä murenemisen merkkejä. Porošenkolla ja Medvetšukilla on omat puolueet, joita he johtavat.

Silti myös presidentin sponsorin Kolomoiskyin ja Ukrainan rikkaimman miehen Rinat Ahmetovin sanotaan kontrolloivan ehkä jopa kahta sataa Verhovna Radan 450:sta kansanedustajasta.

Politiikan vastapainoksi miljardööreillä on onneksi mahdollisuus rentoutua yksityiskoneissaan, huviloissaan ja ulkomaisissa luksuskiinteistössään.