Lehtikuva/Markku Ulander

Marinin hallituksella on selvästi vahvoja vastavoimia, jotka eivät halua nähdä jatkoa sille sosiaaliselle ja ekologiselle kestävyydelle, joka nyt on ohjannut päätöksentekoa, Li Andersson sanoi sunnuntaina.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) sateenvarjon alle perustettiin kesäkuussa 2020 Pro Markkinatalous -yhdistys, Iltalehti kertoi viime torstaina. Yhdistyksen tavoitteena on kerätä 1,5 miljoonaa euroa vaalirahaa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Raasio sanoi Iltalehdelle, ettei se ota kantaa tulevaan hallitukseen.

– Että seuraavassa eduskunnassa on mahdollisimman paljon sellaisia kansanedustajia ja puolueita, jotka näkevät markkinatalouden tärkeäksi. Haluamme myös, että kun seuraavaa hallitusohjelmaa kirjoitetaan, niin neuvotteluissa olisi mahdollisimman monia ihmisiä, jotka ymmärtävät markkinatalouden merkityksen suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle. Ei esimerkiksi usein ymmärretä usein yksityisen ja julkisen talouden yhteyttä. Jos yksityisen sektorin taloutta ei hoideta hyvin, niin ei sitä jaettavaakaan synny, Raasio kertoi yhdistyksen tavoitteeksi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti sunnuntain puoluevaltuustopuheessaan selvänä, että Pro Markkinatalouden todellinen tarkoitus on saada porvarihallitus valtaan.

– Markkinataloudesta tässä ei tietenkään ole kyse, koska yksikään eduskuntapuolue ei vastusta markkinataloutta. Rohkenen epäillä, että kyse ei myöskään ole esimerkiksi luonnollisten monopolien yksityistämisen tai yritystukien vastustamisesta. Vaikuttamisessa on kyse Elinkeinoelämän keskusliiton ja muiden elinkeinoelämän vahvojen etujärjestöjen tavoitteesta saada nykyinen valta vaihdettua Suomessa ja porvarihallitus takaisin valtaan.

ILMOITUS

Anderssonin mukaan Sanna Marinin hallituksella ”on selvästi vahvoja vastavoimia, jotka eivät halua nähdä jatkoa sille sosiaaliselle ja ekologiselle kestävyydelle, joka nyt on ohjannut päätöksentekoa”.

Viime vaaleissa SAK-vetoinen Vapaiden valtakunta tuki vaalityötä järjestämällä tapahtumia ja tempauksia, mutta ei suoraan ehdokkaita lähes 1,4 miljoonalla eurolla. Pro Markkinatalous aikoo tukea vaalilain sallimalla 6 000 euron enimmäismäärällä sellaisia ehdokkaita, joilla on kovasti näyttöjä ja mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja pienemmällä sellaisia, jotka ovat ehkä vasta tulossa siihen vaiheeseen.

Pro Markkinatalouden säännöissä sen tarkoitukseksi sanotaan seurata toimintaympäristön yhteiskunnallista, poliittista ja taloudellista kehitystä ja ”rahoittaa avustuksia ja lahjoituksia antamalla yksityishenkilöitä ja yhteisöjä, joiden tavoitteena on toimia yhteiskunnallisesti tai poliittisesti yhdistyksen tarkoitusta tukevalla tavalla”.