Jarmo Lintunen

Television tärkeimmäksi aiheeksi ovat nyt nousseet veronalennukset. Se kertoo siitä, että vaalit ovat lähestymässä. Ja suomalaisten tasa-arvon kunnioittaminen verotuksessa on tärkeää. Jotta tasa-arvo toteutuu, puolueet vaativat, että jokaisen ihmisen veroa lasketaan saman verran nimenomaan prosenteissa. Kukaan ei kerro, mitä nämä prosentit tarkoittavat eri ihmisille euroissa.

On se ihanaa, kun tilipussi tai eläketili kasvaa: rahaa tulee enemmän. Sitä ei tietenkään kerrota, että pienituloinen saa tuosta verohelpotuksesta lisätuloa ehkä kaksi euroa kuukaudessa ja suurituloinen ainakin 700 euroa kuukaudessa.

Yksikään puolue ei tässä yhteydessä kerro, miten nuo verotuksen leikkausten rahan menetykset korvataan kuntien ja valtion menoihin. Eiväthän siitä kerro tv-uutisetkaan. Turhaa sitä on kertoa, koska se on itsestään selvä asia.

Samanlaisia veronalennuksia on tehty runsaasti vuoden 1987 jälkeen, ja jopa pieniä eläkkeitä on pienennetty sen takia, eikä se ole romuttanut Suomen yhteiskuntaa.

Verotulojen menetys on korjattu arvonlisäverolla, joka on 14–24 prosenttia ylihintaa kaikesta tavarasta, mitä joutuu ostamaan. Ja tulotasoon nähden alv:tä eivät maksa suurituloiset lainkaan, sillä mitä pienempi tulo, sitä enemmän suhteessa maksaa alv:tä.

Ilkka Koskela
Raahe