Lehtikuva/Mandel Ngan

Kiinan ulkoministeriö: Taiwanin tilanteessa ei ole sijaa kompromissille.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vaihtoivat varoituksia Taiwanin tulevaisuudesta odotettua pitemmäksi venyneen virtuaalisen huippukokouksen aikana tiistaina.

Presidenttien keskustelujen tavoitteena oli sovitella kahden talous- ja geopoliittisen jättiläisen tulenarkoja suhteita, mutta Taiwania koskevat jännitteet tulivat selvästi ilmi.

Xi varoitti Bidenia siitä, että Yhdysvaltain tuki Taiwanin itsenäisyydelle olisi ”kuin leikkimistä tulella”. Asiasta kertoi Kiinan valtiollinen media.

– Jotkut Yhdysvalloissa aikovat käyttää Taiwania Kiinan valvontaan. Tällainen suuntaus on kuin leikkimistä tulella, ja ne, jotka leikkivät tulella, kärventyvät, Xi sanoi kiinalaisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

Tiistaina Kiinan ulkoministeriö toisti, että Taiwanin kysymyksessä ”ei ole sijaa kompromissille”.

ILMOITUS

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan ja sanoo Taiwanin asioiden olevan Kiinan sisäisiä asioita.

Taiwanista käytiin ”pitkä keskustelu”

Biden varoitti Kiinaa yksipuolisista pyrkimyksistä muuttaa nykyistä tilaa tai horjuttaa rauhaa ja vakautta Taiwaninsalmen toisella puolella, sanottiin Valkoisen talon lausunnossa.

Lausunto toisti Yhdysvaltain pitkäaikaisen politiikan, jonka mukaan Taiwanin itsenäisyyttä ei tunnusteta, mutta tuetaan saaren puolustusta.

Nimettömän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Taiwanista käytiin ”pitkä keskustelu”.

Biden esitti Xille myös huolensa Kiinan ihmisoikeustilanteesta sekä uiguurien sorrosta Xinjiangin alueella.

”Vain yksinkertaista, suoraviivaista kilpailua”

Presidentit puhuivat myös paremman kommunikaation puolesta.

Xin mukaan maailman suurimpina talouksina ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvinä jäseninä maiden tulisi lisätä yhteistyötä ja parantaa kommunikaatiota. Bidenin mukaan maiden tulisi varmistaa, että niiden välinen kilpailu ei käänny konfliktiksi.

– Minusta vaikuttaa siltä, että meidän velvollisuutemme Kiinan ja Yhdysvaltojen johtajina on varmistaa, että maidemme välinen kilpailu ei johda konfliktiin, oli se sitten tarkoituksellista tai tahatonta. Vain yksinkertaista, suoraviivaista kilpailua, Biden sanoi.