Madelén Wildhaber

Teknologia kuljettaa meitä ojasta allikkoon. Sähköauto ei ole vastaus ekokatastrofiin. Niin kauan kuin tuotanto ei kanna vastuuta tuhoista ja jätteistä, kulutustarvikkeet ovat liian halpoja ja hyödykkeiden kesto ei ole kiinnostava arvo, kirjoittaa Lotta Laaksonen

Raikkainkin merituuli saattelee hengityksen kautta kehooni muovihiukkasia. Ruoan ja juoman mukana kehooni kulkeutuu pankkikortin verran muovia viikossa. Vedän akryylikudelman ylleni ja levitän alkydia puun pintaan. 7-veljeksen villasukkalangastakin neljäsosa on muovia – Simeon ja melkein koko Eero.

Me koteloimme muovikelmun alle kaiken elävän – puun, villan, kasvit – ympärillämme, jopa itsemme. Samaa aikaan, kun levitämme ihollemme voiteissa muovia ja mineraaleja näyttääksemme nuoremmilta, lajina ikäännymme kovaa vauhtia, siirrämme loppua lähemmäksi. Ihmiskunta sijaa omaa kuolinvuodettaan saattohoidossa.

Siirrämme hiiltä, myrkyllisiä kaasuja ja raskasmetalleja ilmaan maan uumenista poraamalla öljyä, vapauttamalla metaania soista, louhimalla mineraaleja, muovi- ja kaivosteollisuuden tuotteina, polttoaineena – samalla kaivaen omaa hautaamme.

Neuloessani 7-veljeksen kuiduista villamuovipipoa kuuntelen “Kaivostoiminnalle rajat” -mielenosoituksen puheita eduskuntatalolta. Puhujina on aktivisteja professoreista maanomistajiin, sekä suurten puolueiden äänitorvet.

Entinen kaivostyönjohtaja kertoo mineraalien rikastuksessa käytettävistä ksantaateista: Meillä ei ole minkäänlaisia raja-arvoja myrkyllisille kemikaaleille, joita päästetään vesistöihin. Pieni murunen kemikaalia pilaa kuution vettä kaloille ja vesieliöille tappavan myrkylliseksi. Kaivokset saavat dumpata kemikaaleja vesistöihin niin paljon kuin haluavat. Ksantaatit eivät hajoa Suomen olosuhteissa, koska hajoamiseen tarvitaan ultraviolettisäteilya ja lämpöä. Pitkän talven vuoksi säteilyä ei tule tarpeeksi.

ILMOITUS

Esimerkkikaivosten (Hannukainen, Kevitsa) ksantaattipäästöt ovat neljäntuhannen tonnin vuosiluokkaa. Määrän voi laskea pilaavan vettä kaloille myrkylliseksi noin 400 000 miljardia litraa per kaivos. Kaivosten alajuoksuilla oleva kala maistuu pahalle. Asiaa ei ole tutkittu ja ihmiset syövät kalaa omalla vastuulla. Lisääntymisongelmista johtuen kaloja istutetaan jokiin.

Ei ole sellaista raja-arvoa, että olisi turvallista laskea ksantaatteja veteen. Niitä käytetään lähes kaikilla kaivoksilla. Kaivosyhtiöiltä ei vaadita toimia jätevesien puhdistamiseksi, joten ne eivät sitä tee. Kaivostoiminnan haitat ympäristölle ovat moninaiset ja vastuu olematon.

Niin suomalaiset sijoittajat, kuin kansainväliset kaivosjätitkin kiinnostuivat, kun ymmärrettiin, että sähköautoihin tarvittavia mineraaleja löytyy runsaasti maaperästämme. Tämä kuuluu poliitikkojen puheista, kun kaivoslakia mittaillaan. Heitä lobbarit lahjovat hallituspaikoilla ja etuosto-oikeuksilla. Poliitikkojen sitouttaminen osuuksilla on hyvä turva myös mahdollisten ongelmien varalta.

Rakennamme yhä korkeampia korttitaloja kuvitellen, että teknologia pelastaa ihmisen edessä häämöttävältä katastrofilta. Tulvia, kuumuutta, hirmumyrskyjä, erilaisia säiden ääri-ilmiöitä, nälänhätää. Maa tärisee nyt. Tsunami kehittyy meren pinnan alla ja kun sen aika on tullut osua rantaan, tuhoa ei enää voi pysäyttää.

”Vain yksi maa tekee tarpeeksi ilmastokatastrofin välttämiseksi”, kerrottiin Glasgowin ilmastokokouksessa. Tämä maa on kehitysmaa – Gambia.

Suomalainen kuluttaa 4 kertaa liikaa – ”4 maapalloa”. Perustelemme tarpeemme kylmillä talvilla. Tarvitsemamme energian määrä on valtava. Kehitämme uusia tapoja valmistaa energiaa, kuten pienydinvoimalat ja fuusioenergia. Samalla, kun Lapista louhittu uraani halkeaa, panokset kasvavat.

Laivojen pakokaasuista haluttiin pois rikki. Tässä onnistuttiin siirtymällä maakaasuun. Hiilidioksidipäästöt vähenivät merkittävästi, mutta siinä vaiheessa, kun katseet olivat kohdistuneet rikkiin, ei kiinnitetty huomiota metaanipäästöjen merkittävään kasvuun. Koska metaanin ominaisuudet kasvihuonekaasuna ovat 30-kertaiset hiilidioksidiin verrattuna uusi ekologisempi innovaatio tuottaakin aiempaa enemmän kasvihuonekaasuja.

Teknologia kuljettaa meitä ojasta allikkoon. Sähköauto ei ole vastaus ekokatastrofiin. Niin kauan kuin tuotanto ei kanna vastuuta tuhoista ja jätteistä, kulutustarvikkeet ovat liian halpoja ja hyödykkeiden kesto ei ole kiinnostava arvo. Ainoa todellinen tapa lopettaa lajimme kiihtyvä vanheneminen on pysäyttää ilmastonmuutos. Ainoa todellinen tapa hidastaa ilmastonmuutosta on karsia pois turha kulutus. Joulu tulee, valitse elämä.