Lehtikuva/Leonid Shcheglov

Ulkoministerin mukaan EU:n tulee neuvotella niiden maiden kanssa, jotka mahdollistavat siirtolaisten kauttakulun Valko-Venäjän kautta. Lisäksi uusi sanktiopaketti kohdistuu ”ihmiskauppaa tekeviin tahoihin”.

Suomi voisi tarvittaessa sulkea rajansa nykyisen lainsäädännön nojalla, jos sitä kohtaisi vastaava tilanne kuin parhaillaan Valko-Venäjän ja EU-maiden rajoilla, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haavisto sanoi yhdessä Latvian ulkoministerin kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että rajavalvontalaki antaa mahdollisuuden sulkea Suomen raja väliaikaisesti, jos tarve vaatii. Rajojen sulkemisesta voitaisiin Haaviston mukaan päättää hybridiuhan tai muiden Suomen turvallisuutta uhkaavien tilanteiden edessä.

Valko-Venäjän tämänhetkistä toimintaa ulkoministeri pitää täysin tuomittavana. EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle.

Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

– Jos Valko-Venäjä tuo pakolaisia alueellensa Minskiin, sen pitää niitä itse huolehtia, se on selvää. Se ei voi niitä poliisivoimin tai sotilasvoimin työntää rajan ylitse, Haavisto sanoi.

ILMOITUS

Valko-Venäjää vastaan on Haaviston mukaan valmisteilla viides sanktiopaketti, joka kohdistuu myös kauttakulun mahdollistaviin ja ihmiskauppaa tekeviin tahoihin. Lisäksi EU:n pitää Haaviston mukaan neuvotella diplomaattisesti niiden maiden kanssa, jotka tarjoavat reitin ihmisten kuljettamiseen.

EU syyttää Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa se kuljettaa ihmisiä muista maista alueelleen ja ohjaa nämä EU:n alueelle. Tilanne on kärjistynyt viimeksi Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla, jonka läheisyyteen on Puolan mukaan saapunut tuhansia ihmisiä.

Haavisto tapasi latvialaisen kollegansa Edgars Rinkevicsin tänään Helsingissä. Valko-Venäjän toiminta nousi keskustelussa isosti esille, minkä ohella ministerit keskustelivat esimerkiksi koronaepidemiasta.

Ohisalo: Rajavartiolaki mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomen rajavartiolaki antaa Suomelle mahdollisuuden sulkea tarvittaessa rajanylityspaikkoja, jos Suomeen kohdistuisi esimerkiksi Valko-Venäjän ja sen EU-naapurien rajoilla nähty hybridivaikuttamisoperaatio.

Ohisalon mukaan jokaisella maalla on oikeus ja velvollisuus puolustaa omia rajojaan, minkä lisäksi Suomella on velvollisuus puolustaa EU:n yhteistä ulkorajaa.

Ohisalo muistuttaa, että muun muassa koronapandemian yhteydessä Suomi on sulkenut rajanylityspaikkojaan.

Uutista on täydennetty kello 14.50 sisäministeri Ohisalon kommentilla.