Jussi Joentausta

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra hioo kynsiään opposition ykköspaikalle, kirjoittaa KU:n Sunnuntaivieras Sirpa Puhakka.

Perussuomalaiset pyrkii porvarien ykköspuolueeksi kokoomuksen tilalle, vaikka puolue ei haluakaan hallitukseen ”hinnalla millä hyvänsä”. Kokoomus pitää alun hoipertelun jälkeen ykköspaikkaa mielipidemittauksissa.

On ennenaikaista sanoa, miten kokoomuksen pito kestää. Perinteisesti opposition ykköspaikalta pyritään vahvasti seuraavan hallituksen pääministeriksi. Aluevaalit näyttävät jotain osviittaa tulevasta.

Vaikka perussuomalaiset sanoutuu irti perinteisestä oikeisto-vasemmisto -akselista, Purra on laskenut, ettei porvarihallitusta synny ilman persuja. Puolue aikoo haastaa kokoomusta talouspolitiikassa, ja keskustaa maakunnissa.

Myös kokoomuksessa ja keskustassa on hyvin tiedossa, että puhdas porvarihallitus syntyy vain perussuomalaisten tuella. Myös vihreät on kelvannut aikaisemmin porvarihallitukseen.

Puolueen skismat keskustan kanssa Marinin hallituksessa kertovat, ettei vihreät hevin taivu keskustan kanssa porvarihallitukseen. Puolueessa on kuitenkin oikeistolaistumispaineita.

ILMOITUS

Riikka Purra paalutti puheenjohtajavalintansa jälkeen kynnyskysymykseksi maahanmuuton, kuten talouspolitiikan vahvistamisenkin. Perussuomalaisille kelpaa vain sellainen hallitus, joka kiristää maahanmuuttopolitiikkaa.

Perussuomalaisten linjausta isompi kysymys on, miten kokoomus ja keskusta reagoivat maahanmuuttoon. Kannattaa muistaa, että Sipilän hallituksen maahanmuuttolinjaukset syntyivät Jussi Halla-ahon kynästä. Taipuvatko kokoomus ja keskusta taas perussuomalaisten vaatimiin kiristyksiin?

Perussuomalaiset on hakenut Tanskan malliin asemaa vaa´ankielipuolueena, jolloin puolue voisi sanella maahanmuuttopolitiikan linjaukset. Perussuomalaiset viittailevat mallimaana juuri Tanskan demarivetoisen hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan.

Puolue haastoi viime eduskuntavaaleissa muut puolueet ”viherposeerauksesta”. Persut pyrkii maahanmuuton tapaan vedättämään ilmastopolitiikassa muita puolueita lähemmäksi omia kantojaan.

Perussuomalaiset voivat asemoida toki itsensä muiden puolueiden vastavoimaksi ilmastokriisissä. Nyt on kuitenkin vahva ja voimistuva kansalaismielipide, joka ei taivu perussuomalaisten agendalle.

Myöskään puolueet eivät hoipertele ilmastokriisin torjunnassa samaan tapaan, kuten on tapahtunut vuosien mittaan maahanmuuttokysymyksissä. Puolue voi saada yksittäisiä ”voittoja” hallituksesta käsin.

Perussuomalaisilla suhde valtaan poikkeaa muista puolueista, sillä puolue uskoo vaikuttavansa myös oppositiosta käsin – vaikuttamalla muihin puolueisiin.