Kokoomus vaarantaa terveytesi -slogan on Vasemmistonuorten vaalilausahdus vuosikymmenten takaa. Törmäsin tähän reipashenkiseen kannanottoon Rovaniemen kesäleirillä, jossa vasemmistolaiset nuoret pohtivat tapoja puhua selkeästi yhteiskuntapolitiikasta aluevaaleissa 2022.

Esille nousseella lausahduksella tuntuu olevan tänä päivänä yhtä suuri tilaus kuin menneisyydessä. Kokoomuksen talousosaajat ovat kuluvan vuoden mittaan esitelleet useasti virheellisiä väitteitä muun muassa paisuneesta julkisesta sektorista sekä esimerkiksi siitä, että veroalennukset muka vahvistaisivat Suomen julkista taloutta.

Harhaanjohtavat yksinkertaistukset ovat polttoainetta puolueelle, jonka ymmärrys taloudenpidosta on lukkiutunut ”trickle down” -valumateorian ympärille. Onkin hienoa, että toimitukset ovat alkaneet tarkistuttaa oikeiston mukavastuulliseksi esitettyjä mielikuvia taloudenpidosta.

Verotus on aina kokonaisuus, ja monimutkainen sellainen. Sillä on väliä, mitä verotetaan ja kuinka paljon. Verotusasteen sijaan olisi tärkeämpää puhua verojen kohdentamisesta, progressiivisuudesta ja verorahojen käyttötavoista. Verotuksella voidaan ohjata ja kannustaa taloudellista toimintaa moninaisin tavoin. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että hyvinvointivaltio pelastuisi mittavilla veronalennuksilla. Kykypuolue kirstunvartijoineen haparoi uusliberalismin sumentamissa ideologisissa puheenvuoroissaan.

Viimeisin talouspoliittinen debatti nähtiin, kun Li Andersson (vas.) ja Elina Valtonen (kok.) kävivät vääntöä kestävästä finanssipolitiikasta. Asiantuntijat kallistuivat Anderssonin näkemysten kannalle. Keskustelun sävyjä seuratessa huomaa, kuinka salonkikelpoista oikeiston perusteeton huuto on. Vasemmisto on rakentanut ja rakentaa hyvinvointivaltiota. Tästä huolimatta oikeisto viitsii väittää, että haluamme ajaa sen alas – samalla, kun vastaava heitto oikealle koettaisiin raflaavaksi.

ILMOITUS

Vasemmalta on kuitenkin helppo todeta, että kokoomuksen ajama mittava veroale rikkaille sekä leikkauspolitiikka tarkoittaisi Pohjoismaisen hyvinvointivaltion edellytysten murentamista, mikä puolestaan heijastuu suoraan esimerkiksi julkisten ja laadukkaiden peruspalvelujen saatavuuteen.

Vaihtoehtoisesti muotoiltuna: kokoomus vaarantaa terveytesi.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten väistyvä puheenjohtaja.