Lehtikuva/Martti Kainulainen

Noin 30 000 jäsenen osastot haluavat myös joukkokanneoikeuden ja torjuvat työttömyysturvan heikentämisen.

Työntekijöiden ostovoimaa on kasvatettava yritysten takoessa ennätystuloksia ja tilauskirjojen pursuessa yli äyräiden. Työntekijöille tulee maksaa kilpailukykyiset palkankorotukset reaaliansioita nostaen, vaatii Teollisuusliiton kymmenen isoa ammattiosastoa maanantaina julkaisemassaan kannanotossa.

Kannanottoon osallistuneista osastoista pohjoisin on Tornion Teollisuustyöväen ammattiosasto ja eteläisin Hietalahden Telakkatyöväen ammattiosasto. Muut ovat niiden väliltä. Yhteensä mielipiteensä ilmaisseissa osastoissa on noin 30 000 jäsentä.

Osastojen mukaan tuntipalkkoja on korotettava vähintään eurolla per vuosi, sillä inflaatio kiihtyy ja polttoaineen, ruuan ja muiden elinkustannusten hinta nousee.

Lisäksi kannanotossa vaaditaan ammattiliitoille joukkokanneoikeutta, ”jotta lakeja rikkovat roistoyritykset saadaan kuriin”. Alipalkkaus ja ulkomaalaisen siirtotyövoiman hyväksi käyttäminen on kriminalisoitava ja rangaistusten on oltava tuntuvia, osastot vaativat.

Lisäksi ne haluavat lisää työpaikkademokratia ja työelämän lakien kehittämistä. Osastojen mukaan se vähentää työtaisteluiden tarvetta.

ILMOITUS

”Työtaistelut johtuvat lähes aina siitä, että työnantaja on ensin rikkonut työehtosopimuksen määräyksiä. Työrauhavelvoitteen pitää koskea myös työnantajan toimintaa. Vaadimme, että työnantajilta poistetaan etuoikeus työehtosopimustulkintoihin. Riitatapauksissa tulkintaoikeus on annettava työpaikan ulkopuoliselle ja puolueettomalle taholle.”

Teollisuustyöläisten mukaan lisäksi ”työttömien kyykyttämisen on loputtava”.

”Työttömyysturvaa ei saa heikentää millään tavoin eikä ihmisiä saa pakottaa tempputyöllisiksi.”